Özönvíz és szélvihar Baranyában

Mint azt megjósolták, Baranyában szombat estig 50-60 mm-t meghaladó csapadék is hullhat, és hát hullik is rendesen az esetenként 70-80 kilométeres széllökések társaságában. A város és a megye meg is érezte az időjárást, Égervölgyben saras víz zúdult le, a Mecsekben dőltek a fák. Pécs belvárosát is megviselte a szél, a megye két településén pedig még küzdenek egy megáradt patakkal.

hirdetés

Az eső és a szél miatt sok kültéri rendezvény elmaradt, a legtöbben inkább bevackolták magukat és otthon maradtak, ami érthető is a városban taroló vihar képeit elnézve. De akadtak olyanok is, akik kihasználták a nem túl nyárias szombatot és jártak egyet a Mecsekben.

Sárral együtt ömlik a víz Égervölgyben 

Kiefer Béla pécsi fotós Égervölgyben készített képeket, amin az látszik, hogy a patak megduzzadt és kimosta a vöröses talajt. Ez színezte meg az egyébként tiszta vizet. A fotós elmondta: nem túl biztonságos most az erdő, a nagy szél miatt rengeteg faág törik le és a hatalmas sár miatt nehezen is megközelíthető a közkedvelt kirándulóhely. Íme pár fotó a völgyből:

sárlavina1

sárlavona7

sárlavona6

sárlavina5

sárlavina8

sárlavina4

sárlavina3

sárlavina2

sárlabina9

A Mecsekben is zúdul a víz és törnek ki a fák

Kövecs Ferenc túrázott egyet a Mecsekben. A Tubesre és a Misina-tetőre merészkedett fel, amit meg is örökített. A képein az látszik, hogy sok csapadékelvezető megduzzadt, ezáltal rengeteg hordalék és faág érkezett a magasabban fekvő területekről.

csapadék_Csortos Gyula utca
Csortos Gyula utcában ilyen kis patak folydogál az út közepén
fa_Lenkei pihenő
A Lenkei Pihenőnél is kidőlt egy fa

csapadék1

csapadék2_erdőben

mecsekkapu

És itt egy videó, ami a Mecsek Kapunál készült. Ide kattintva elérhető.

Tarolt a vihar a városban

A nagy szél a pécsi főteret sem kímélte: a napvitorlák alá kapott és borított mindent.

sárlavina10

széchenyi tér

vihar

 

vihar

vihar

Szászvár és Magyaregregy harca a vízzel

Két települési önkormányzat is védekezni kényszerül Baranya megyében a Völgységi-patak megemelkedett vízszintje miatt – írja a Katasztrófavédelem. Baranya megye két településén – Szászváron és Magyaregregyen – is homokzsákokkal védekeznek a helyben élők, a Völgységi-patak megemelkedett vízszintje miatt. Szászváron, a Meggyes utcában mintegy 150 homokzsák kihelyezéséről gondoskodott az önkormányzat. Magyaregregyen, a Rákóczi utcában egy ház udvarára folyt be a patak vize – a helyi önkormányzat is itt megkezdte a homokzsákos védekezést. Mindkét helyszínen segítette a védekezők munkáját a komlói katasztrófavédelmi megbízott.

Kisiklott egy vonat

Szombaton délután egy kidőlt fa miatt siklott ki egy vonat a Baranya megyei Szalatnak és Mágocs között. A vonaton 9 fő utazott, közülük senki nem sérült meg. A műszaki mentést a dombóvári hivatásos tűzoltók végezték. Útközben több, a sínekre szakadt faágat távolítottak el, majd végül a balesetet okozó fát is feldarabolták és elvitték a pályáról.

 

  • Évi Lakatos

    Égervölgy így is gyönyörű

    Az 5. és 7. fotó nagyon tetszik. Köszönöm 🙂