“Pálforduló” pécsi képviselőjelöltek

MDF-ből  az LMP-be, LMP-sből ÖPE-s, munkáspártiból független – így váltott oldalt és csapásirányt három képviselőjelölt. Az, hogy miért lett jobboldaliból inkább liberális, liberálisból pártos “civil”, és egy kommunistából párt nélküli.  Őket kérdeztük arról, milyen megfontolásból váltottak irányt, miért gondolták úgy, hogy más színekben jobban ki tudják bontakoztatni tehetségüket a köz javára.

hirdetés

Dr. Füredi Péter sokak számára lehet ismerős. Az előző ciklusban még a szép emlékű MDF politikusaként dolgozott a képviselő-testületben, egyebek mellett ő volt az Expo Center körüli visszásságok felgöngyölítéséért felelős eseti vizsgálóbizottság vezetője. A civilben ügyvéd Füredi most az LMP jelöltjeként indul a választáson, bár nem lépett be a pártba.

füredi péter1
Egyesülne a tapasztalat és az energia

– Elsősorban az elégedetlenség és a tettvágy sarkallt arra, hogy újból közéleti tevékenységet vállaljak. Az elmúlt négy évben nem úgy mentek a dolgok a városban, ahogy kellett volna. A baloldal eladósította a várost, a mostani városvezetés pedig gyenge volt az érdekérvényesítésben. Pécs béna kacsa Szegedhez vagy Kecskeméthez képest. S miért éppen az LMP? Keresztes Lóránt megkeresett és felkért az együttműködésre. Az én tapasztalatom és az LMP energiáinak egyesülése segíthet a város fellendülésében – mondta az egykori politikus, aki hozzátette, szerinte az LMP megfelelő folytatója az MDF szellemiségének.

Száznyolcvan fokos fordulatot tudhat magáénak M. Balogh Edina, aki 2009-ben még az LMP megyei koordinátoraként tevékenykedett a zöldpárt sikeréért, most azonban az ÖPE támogatását élvezve indul harcba a választók kegyeiért.

balogh edina4
M. Balogh Edina szerint az LMP már nem lehet más a politika

– Kővári János civil szervezetekben tevékenykedő embereket keresett a választásokra, így lettem jelölt az ÖPE támogatásával. Semmilyen kapcsolatom nincs az LMP-vel már négy éve. Kiléptem a pártból, mert az általuk kezdetekkor meghirdetett részvételi demokrácia beszűkült egy delegált demokráciára, azaz nem ér ugyanannyit mindenki szavazata. A párt beállt abba a hatalmi struktúrába, amelyben nehéz máshogy csinálni a politikát. Ezért nem tudok már azonosulni és szerepet vállalni sem velük.

Némileg egyszerűbbnek tűnik Csepeli László esete. A Munkáspárt 2006 pécsi elnöke, a magát a Kádár-rendszer hívének valló nyugdíjas sokat segített az MSZP-nek baloldali összefogás tavaszi kampányában, ám most független jelöltként szerepel a listán. Úgy tudjuk azért, mert a szocialisták – ígéretükkel ellentétben – mégsem kívánták támogatni őt az őszi helyhatósági választáson.

csepeli
Csepeli László szereti Kádárt

– Függetlenként, de valójában az Európai Baloldal – Munkáspárt 2006 és a civilek támogatásával indulok a választáson. Sokan biztattak, sokan támogattak, így a baloldal győzelmét igyekszem elősegíteni – mondta megkeresésünkre a baloldali párt helyi vezetője, arról viszont nem beszélt, hogy miért nem a kommunisták indítják akkor.