Pálmákkal, olajfüzekkel lehet még délibb Pécs

Abstract background of a pile of cut and harvested palm fronds for use in cooking or building

Bár  január vége-február közepe nagyon kemény fagyokkal járt együtt, a jelek szerint ez nem túlzottan viselte meg a korábban kiültetett mediterrán jellegű növényeket. Újabb különleges növényfajták is érkezhetnek, akár pálmák és olajfüzek varázsolhatnak igazi mediterrán hangulatot.

hirdetés

Kemény, fagyos volt az idei tél, így sok emberben felmerült, vajon hogyan viselték ezt el azok a mediterrán jellegű növények, amelyeket a közelmúltban ültettek el Pécs tereire, utcáira.

– Valóban mérvadó volt az idei tél, hiszen ilyen hosszan tartó és erős lehűlés már régen nem volt hazánkban. A mi növényeink még fiatalok, így azon egyedek, amelyek idén nem fagytak el, nagyon sokáig díszíthetik városunkat – vázolta Nagy Ervin főkertész.

Talán a legtöbben a Klimó György utcában, az Aradi vértanúk útján és a Kálvária utcában kiültetett mandulafenyők téltűrésére voltak kíváncsiak. A növényeket egy, a budai hegyekben elhelyezkedő herbáriumból szerezte be a város, ahol ugyancsak szabad térben teleltek, a Pécsre került 3-4 éves növények már jó hidegtűrési tulajdonságokkal bírnak, amit bizonyítottak is. Ahogy arról korábban beszámoltunk, nagyobb számban ültettek ciprusokat, örökzöld magnóliákat, szuharokat, ezek mind jó állapotban átteleltek.

mediterrán növények, hl02
A mandulafenyők jól viselték a telet

A Klimó György utcába kiültetett fiatal leanderek is túlélték a nagy hideget.

Érdekesség, hogy a tengerparti fenyő viszont kevésbé tolerálta a fagyokat. Áttelelési aránya csupán 50 százalékos volt annak ellenére, hogy a szakirodalomban magyarországi, főként Somogy megyei erdészeti alkalmazásáról is írnak.

– Összességében elmondható, hogy az erős tél nem tett jelentős károkat a kiültetett mediterrán növényekben, vagyis látható, hogy valóban kedvező ezen növénycsoport számára Pécs klímája – mondta Nagy Ervin. – Ugyanakkor a huzatosabb, vagy éppen fagyzugos helyeken ezek a növények nem tudják átvészelni a telet, így ültetésüket továbbra is nagy körültekintés mellett kell megtennünk.

fa ültetés, hl06
Mediterrán jellegű fákat ültettek

Nagy Ervintől megtudtuk, kísérleteznek még olyan délszaki hangulatot árasztó növényekkel, mint a különböző pálmák, örökzöld tölgyek, olajfüzek, egyéb leanderfajták, selyemmirtuszok, kínai enyvesmagok, magyalok, örökzöld bangiták. Sok kertben védett fekvésben már megtalálhatóak ezek Pécsen. A közterületre kiültetett növényegyedekre ugyanakkor kevesebb figyelem jut, mint a magánkertekben folyamatosan dédelgetett társakra, és több kedvezőtlen hatás is éri őket, ezért van az, hogy ami megél odahaza, az közterületen nem biztos, hogy megmarad.

füge

De miért szereti ennyire a füge Pécset?
Sok idelátogató turista csodálkozik rá a pécsi fügefákra, amelyekből egyre több van városszerte. A füge a jelek szerint nagyon szereti a pécsi klímát, de nemcsak a sok napsütés a fontos, hiszen például Szegeden alig van a mediterrán gyümölcsfából. A fügék is éppen a különleges hegyoldali klíma miatt érzik olyan jól magukat nálunk. Az északi oldalról fallal védett egyedek déli kitettségben nem fagynak el, ráadásul mivel lombhullató, a téli napos idő következtében sem keletkeznek esetében károk más örökzöld lomblevelű növényekkel ellentétben. Különösen kedvező, ha lejtős területre ültetjük ezeket. A lejtős, vízvesztő területeken a tavaszi hajtások gyorsabban fásodnak, így a korai fagy sem károsítja azokat. A talajfelszínen a nehezebb hideg levegő úgy áramlik, mint a víz. A déli lejtőn a hideg levegő lefelé áramlik, nem áll meg és nem képez fagyzugot. Ha a növény mögött egy fal, vagy más cserjecsoport is van, akkor pedig szépen el lehet vezetni ezt a gravitáció irányába áramló hideg levegőt. Ilyen jó mikroklímájú területeket kell keresni a mediterrán növényeknek ahhoz, hogy biztosak lehessünk megtarthatóságukban.