Páncélos lovagok jöttek a pécsi állatkertbe!

Különleges állatok érkeztek ma reggel a pécsi állatkertbe: a két nagy szőröstatu Miskolcról került Pécsre, korábban ilyen állatok nem voltak a mecseki parkban. A tatuk azonnal belakták helyüket, a jövőben a főépületben, a terráriumban nézhetik meg őket a látogatók.

hirdetés

Nem mindennapi jövevények érkeztek csütörtökön reggel a pécsi állatkertbe: két nagy szőröstatuval gazdagodott az amúgy is népes pécsi állatsereglet. A Dömper és Bobcat névre hallgató két tatu Miskolcról került Pécsre, testvérek, mindkettő hím. Dömpi és Sophie utódai, akik egy cseh és német állatkertből kerültek korábban az észak-magyarországi létesítménybe. A két bájos tatu 2013 októberében látta meg a napvilágot.

tatu, hl08
Szinte azonnal falatozni kezdtek

S az is látszott, hogy nincsenek megijedve az utazástól: azonnal körbezakatolták új helyüket a főépületben található terráriumban, felfedeztek minden zegzugot, sőt az eléjük tálalt finomságokból is falatozni kezdtek. Dömper és Bobcat valószínűleg hamarosan a gyerekek kedvence lesz, főleg, mert korábban tatut még nem láthattak a pécsi állatkertben.

Dél-Amerika páncélos lakói
A nagy szőröstatuk az övesállatok családjához tartoznak, Dél-Amerikában őshonosak. Mindenevők, kedvencük a gyászbogárlárva és a sajt, de fogyasztanak almát és egyéb gyümölcsöket is. A tatu legszembetűnőbb jellegzetessége a teste hátoldalának nagy részét beborító bőrpáncél, amely az irha elcsontosodásával alakul ki. A páncél védi a hátát, a nyakát és a fejét a ragadozókkal szemben. A hátpáncél középső szakaszát 7-8 mozgékony öv alkotja. A hasoldalon bőre lágy. A legtöbb tatufajtól eltérően az övek között és hasán hosszú szőrszálakat visel. Nappal és éjjel egyaránt aktív. Erős karmaival nagyon jól és gyorsan tud ásni: így keresi táplálékát, és a ragadozók ellen is ez segíti a menekülésben. Orrában bőrredők találhatók, amelyek a föld alatt is megóvják az állat tüdejét az apró talajszemcséktől. Szaglása különösen jó, látása azonban gyenge. A tatuk rendszeresen ikreknek adnak életet.