Panelben méhészkedik: idegesek a szomszédok

A Csapd le csacsi című film jelenete elevenedik meg időnként az egyik pécsi kertvárosi panelházban, ahol egy méhész miatt olykor ragacsos lesz a lépcsőház, amitől a környékbeli méhek is beköltöznek az épületbe. A lakók évek óta küzdenek a méhésszel, eddig nem nagy sikerrel.

hirdetés
Uránia Mozi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A kék munkásruhás, ősz hajú, kopaszodó férfi teherautóval érkezik, majd behordja a kaptárokat a panelház földszinti lakásába. Ott beindítja a centrifugát, kipörgeti az édes nedűt, majd vödrökben kihordja a nyers mézet a kocsijához, ahol egy műanyaghordóba lottyantja. Szép időben a környékbeli méhek is csatlakoznak hozzá, így a panel egy kis ideiglenes méhészetté alakul át. A lakók szerint évek óta ilyen jelenetek játszódnak le a Maléter Pál utcában lévő háznál. Az ott élők már mindent megpróbáltak, de nem tudták jobb belátásra bírni szomszédjukat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Hosszú idő óta teszi pokollá a lépcsőházban lakók életét. Ilyenkor minden ragad a méztől, próbálja felmosni, de inkább elmaszatolja – panaszkodott lapunknak az egyik lakó. A férfi felső szomszédja szerint amikor a méhész éjjel pörgeti a mézet, az egész ház remeg, lehetetlen pihenni. A nyári melegben pedig méhrajok lepik el a panelt.

– Hiába szóltunk többször az erős szag miatt, nem értette, mit akarunk, a templomban is ilyen szag van a méhviasz gyertyáktól – tette hozzá egy másik szomszéd.

Kerestük a férfit is, ám őt nem találtuk otthon. Mint kiderült ez nem önkormányzati, hanem élelmiszer- és állategészségügyi probléma.

Az állategészségügyhöz azonban még nem érkezett jelzés a lakók részéről. Annyit megtudtuk, hogy a méhészt már jól ismerik, állítólag volt vele már probléma. A hatóság egyébiránt érdeklődésünket bejelentésnek vette, ezért intézkedni fognak – mondták. A hatályos jogszabályok szerint ugyanis panelházak között (sem) lehet méhészkedni.

47 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Én eladom neked a lakásom, ha megfizeted az árát másnap már költözhetsz is, garantálom a falszomszédságot. Várom jelentkezésed. Üdv. Lakó

  2. Kedves Attila! Lehet dolgozni, lehet méhészkedni, sokan ezt teszik, de ÉRTSÉTEK MEG MÁR ,hogy NEM EGY PANELLAKÁSBAN, rengeteg méhész van Magyarországon aki érti. Ez egy 15 lakásos társasház, ebből 14 ellenzi. Nem a méhészkedéssel, nem a munkával van a baj, hanem a helyszínnel, az orrfacsaró erős szaggal, az éjjel nappali zajos pörgetéssel, a ragacsos lépcsőházzal, a rajzó méhekkel, az éjszakai ki be pakolással, az éjszakai hordótologatással. ÉRTSÉTEK MÁR MEG, nem szívatjuk a bácsit, ő szívat még 14 családot. Ne hozzátok ilyen helyzetbe a lakókat, se magatokat, TUDJÁTOK TI IS, hogy MI A MEGOLDÁS!!!!

  3. Kíváncsi vagyok…-nak

    Sajnos más megoldást már nem találtunk.
    Hiába szóltunk neki, és beszéltünk vele szépen, hogy hagyja abba.Nem tette.
    Magasról sz@rt a többi lakóra.
    Csak a nyilvánosság erejében bíztunk, mert bár jelentettük az esetet a hatóságoknál, ám érdemi változás nem történt az ügyben.
    Azért nem, mert a méhész bácsinak ott az egyik jó barátja (M. Gábor) és ő mindig időben értesítette mikor jönnek ellenőrizni.Így amit kellet azt összepakolt, és a lépcsőház közelében sem láttuk ezen időszak alatt.
    Az ellenőrzés végeztével pedig ott folytatta ahol abbahagyta.
    Talán most majd megoldódik a problémánk.

    Jómagam merem remélni, hogy az ehhez hasonló embereket a méhészek társadalma előbb-utóbb kiveti a tagja közül, hiszen nagyon sokan ez alapján fogják megítélni őket is.
    Őket, akik becsülettel és a mindenkori jogszabályoknak megfelelően végzik ezt a meglehetősen nehéz és felelősség teljes munkát.

  4. A vén hülyének totál elment a maradék esze is. Az ilyet komoly felügyelet alatt tartanám.

  5. … hogy valóban abbahagyja-e, ezek után. Bár kétlem. Azért érdekes, hogy évekig csinálhatta, mindenféle ellenőrzés nélkül, és csak most, hogy a médiába bekerült, jöttek ki az élelmiszerbiztonsági hivatal és állította le a működését.

  6. Atillának szeretnék kívánni a szomszédjába mondjuk egy karosszérialakatos műhelyt, hogy egész nap hallgathassa, amint a derék emberek serényen dolgoznak és termelik a GDP-t, biztos örömmel töltené el a szívét. Persze az is lehet, hogy az első fél óra után már mindenféle törvényeket böngészne és hatóságok elérhetőségeit keresgélné.

  7. Ez egy idióta! Lejáratja a méhészeket is! Méhészkedjen ott ahol nem zavar senkit vele! Sajnálom az ott élőket és csodálom hogy még nem fojtotta bele senki a mézébe a barmot!

  8. Hallottam már ezt a hírt és nagyon megtetszett, hogy a méhek milyen jólérzik magukat a környéken…
    Arra gondoltam , hogy én is vennék ott lakást és odavinném a 20 db kaptáromat és az ottani méhésszel eszmét tudnánk cserélnénk meg minden..
    Akinek nem tetszik az elköltözhet és olcsón megveszem a lakását és telepítek méheket .

  9. Felvilágosítalak ÉN nem vagyok nyugdíjas, dolgozó korban vagyok, és DOLGOZOM, úgy mint ebben a házban még sokan, laknak itt nyugdíjasok is, de ők valószínűleg még nem nyilatkoztak, főleg mivel nem interneteznek. Ezt a problémát most éppen a dolgozó és gyermeket nevelők szeretnék megoldani, aki nincs benne az ne nyilatkozzon, ne feltételezgessen, ne találgasson. LAKÓ

  10. Nem csak az öregasszonyok rigolyásak, pont ugyanannyi rigolyás, nagypofájú, kihaénem öregember is jut rájuk. Ebben a házban pont azért nem történt idáig semmi mert ezek nénik egyedül nem léptek az ügyben. Mindenkit zavar az erős szag, nem csak az öregasszonyokat, hanem az öregembereket is, de nem csinálnak semmit!!!!! Én amióta láttam, ezt a mézkészítési eljárást ami itt folyik a házban , azóta nem veszek egy csepp mézet sem, higiénia teljes hiánya nem teszi vonzóvá, sose hittem volna, hogy ilyen körülmények között készül a méz! Szegény bácsi rengeteg plusz munkát csinál magának a ki-be hordozással, mások ezt elvégzik a szabadban, nem okoznak kellemetlenséget a szomszédaiknak, nem hozzák sem magukat, sem pedig a szomszédokat ilyen helyzetbe. Ezt nem lehet panel lakásba csinálni!!!!!!

  11. Te vak vagy! Igenis gond, hogy hazaviszi a kereteket,ezen is vannak méhek, a csukott ablaka belülről tele van ilyenkor velük, ezért, hogy ne lássuk ilyenkor leengedi a redőnyt. A pergetés zajjal jár, főleg éjjel kibszott bosszantó. Az egész lépcsőházban orrfacsaró bűz van a méhviasztól, a képeken látszik, ahogy vödörrel hordja ki a trutyit, amit utána a mézfelvásárlóknak elad, te pedig megveszed a boltban. Ezt nem lehet panelba csinálni, szaggal, hanggal, ragaccsal jár.!!!!!!!!! Éjjelente a teli hordókat toligálja, az sem hangtalan. Hadd ne nekünk lakóknak kelljen már elnézést kérni. A bácsi aranyos, nem erről van szó, hanem arról, hogy zavaró a méhészkedéssel kapcsolatos tevékenység, és nem panelba való. Volt olyan eset, hogy reggelre a parkolóban az autót teljesen belepték a méhek, nem lehetett beszállni, neki adtuk a slusszkulcsot, csináljon valamit. Volt olyan, hogy hazaérve a lépcsőház ajtaja előtt több ezer méh rajzott, mert nyitva hagyta a konyha ablakot, ahol a kereteket vagy ki tudja mit tárolt, persze nem volt itthon, ezért hívtuk a rendőrséget, de nem hozzájuk tartozott,hívtuk a tűzoltókat, de hozzájuk sem tartozott, szokás szerint senkihez sem tartozott, és most sem tartozik senkihez!!! Soroljam még??? Biztos, hogy te itt laktál???

  12. “Mi ebben a házban laktunk pár éve. A méhész bácsi nagyon aranyos, mi soha nem láttuk semmi jelét annak, hogy mivel foglalkozik. Sem szétcsöpögött méz, sem méhek. Viszont rigolyás öregasszonyokból sok van, akik kitalálnak mindenfélét, és mindenkire rászállnak.”
    mit ahogy az előttem szóló is fogalmazott lehetséges ez is , de még azt is eltudom képzelni hogy valamin összevesztek pl nem annyiért adta a mézet ahogy nekik jó lett volna ezért szivatják a bácsit. zárójelbe jegyezném meg, az hogy méhészkedik az egy dolog! de nem a kaptárok vannak a panelba hanem pergetni viszi haza a kereteket azzal meg semmi gond nincs! mivel az lépes méz és abban nincsenek méhek… 😀 ezzel tudtommal nem követ el semmilyen bűncselekményt (ja és a mézre nem a méhek hanem a darazsak mennek 😛 de azmeg hogy a környéken van darázs a karbantartók és házmester felelőssége… ) igen falun lakok igen itt is méhészkednek sőt a szomszédba sokáig volt alig 30 méterre a házunktól ugy 10 kaptár… érdekes itt nemvolt semmi baja senkinek vele sőt ha kirajzottak még volt hogy össze is szedtem neki

  13. A Pécsi Hírekben is megjelent a cikk, ott azt írták,hogy a hatóság a cikket bejelentésnek vette, és azonnali intézkedést foganatosítanak. Ennyit az azonnali intézkedésről, eddig senki nem jött ki, gondolom adnak neki időt, hogy megint mindent kihordjon a lakásból. Ha nem tudják rajtakapni használják nyugodtan az újságban megjelent képeket.

  14. Sirunk, hogy nincs pénzünk, és nem lehet megélni, és akkor mikor valaki megtalálja a megoldást, hogy hogyan éljen meg anélkül, hogy másnak dolgozik, ráadásul egy olyan állatfaj munkáját segitve, akinek a munkája nélkül 4 év alatt elpusztulna az emberiség akkor jönnek az irigy szomszédok, és mocskosan beköpik, feljelentik, megpróbálják ellehetetleniteni, pedig ő csak élni akar a barátai társaságában, és segiteni nekük életeben maradni. Minden méhészt a Jóisten Áldjon meg, és minden dolgos kezet, aki unalmában feltalálja magát és teremtő munkát végez. Lehet szivetni a bácsit, de remélem mindenkin talál majd a hatóság fogáspontot, hogy szivassák azokat is akik jelentgetik. Bezzeg abban nincs kivetnivaló, hogy az unokáik a szaros bringájukat mindig a lépcsőházban tárolják, hogy a fiatal párocska hangosan hancurozik, hogy a süket szomszéd hangosan hallgatja éjjel 1 kor a TV-t mert elaludt rajta, vagy hogy a néni mindig büdös, mert vizelettartási gondjai vannak, nem, nektek pont arra kell rászálni aki dolgozik…

  15. Mindenki tudja, hogy van rendelet a méhészkedésről, tudja a bácsi, tudjuk mi is, tudja a hatóság is, tudja m. g. is , tudják hosszú hosszú évek óta. Vajon ki az aki nem tartja be? Talán a Lakók? Itt a szép szó már nem használ, ez nem egy pár napos probléma, nem véletlen került be a hírekbe.

  16. bmeg IGEN!!!! Ne Engem hibáztass, hanem a bácsit aki ezt a tevékenységet nem csinálhatná egy panel lakásban, valószínűleg ő is tisztában van vele,mivel ehhez a tevékenységhez is vizsgázni kell, és ott a törvényi szabályozással kezdenek!!!!!,meg a hatóságot aki semmit nem csinál csak egymásra mutogat, ahogy most te is teszed.

  17. Csak egy egyszerű hasonlat.
    Ha én történetesen szeretem a tejet, akkor sem tartok a panelházban tehenet hozzá.
    Vagy a friss tojás kedvéért sincs baromfi udvar a lakásban.
    A méhészkedésnek, és a hozzá tartozó tevékenységeknek(pörgetés, stb.) sem egy kertvárosi lakótelepen van a helye.
    Ennyi.

  18. Gyere költözz ide a házunkba és megtapasztalhatod az antibakteriális hatást.
    Fotelhuszárkodni és szájkaratézni nagyon könnyű.
    Viszont nap mint nap szembesülni ezekkel az állapotokkal már nem annyira derűs.

  19. “Most este 23 05 van és árad a bűz, eddig pörgetett!!!!”

    Kihívtad már rá a rendőrséget egyszer is az éjszakai zaj miatt? Este 10 óra után csendrendelet van. Ha hívod a fakabátokat, kijönnek. Ha csak itt sír a szájad, akkor nem jönnek ki.
    Érted bmeg?

  20. Nálunk minden hatóság egymásra mutogat, a végén pedig senkihez sem tartozik. M. G. a hatóságnál a bácsi cimborája, ha bejelentést teszünk, a válasza, hogy vannak vele gondok, tudnak róla. A következő percben pedig leadja neki a drótot, az öreg pedig beül a kocsiba és szépen elhajt, senkit nem találnak otthon. Rendszeresen sötétedéskor jön haza, behordja a kereteket és pörget éjjel nappal. Gondolom nem a panelba kapta az engedélyét. Itt nem visznek el senkit, 20 éve tűrik a lakók, de nem várunk még húsz évet. Most este 23 05 van és árad a bűz, eddig pörgetett!!!! Ilyenkor a hatóság hol van? Éjjel kit kell kihívni???, nappal se jönnek ki, pedig mi tettünk bejelentést az állategészségügynél!!!!!!

  21. Bela: Egészségügyi kockázata nincs annak, hogy a panelben perget, nem pedig a méhek közelében. Egy korlátlan ideig elálló, antibakteriális hatású élelmiszerről beszélünk.

  22. Sok igazság van a cikkben, de azért van egy-két buta tévedés benne. Mégis minek vinné a lakásba a kaptárakat? 🙂 Természetesen a méhektől elvett mézeskereteket viszi be pergetni, nem pedig a kaptárat.
    Szegény bácsinak nemrégiben feltörték a telephelyét és ellopták a “vasazók” többek között a több százezer forint értékű pergetőjét. Valószínűleg ezért perget inkább a lakásban.

  23. Remélem az állategészségügy lép valamit mert az így készített mézet az illető forgalomba sem hozhatná. Márpedig biztosan ne saját célra készít ennyi mézet.
    Mondjuk egy eltiltási végzés kezdetnek jó lenne, amíg bevizsgélják a mézet és megbüntetik az illetőt, remélhetőleg az általa készített mézet is visszavonatják és megsemmisítik.

  24. Én sajnos ott lakom most is.
    A szeretett “méhész bácsi” magasról sz@rik mindenkire a házban.
    Hiába szólunk neki, mindent megígér és ugyanott folytatja ahol abba hagyta.
    De javaslom jöjjön vissza a lépcsőházba és szagoljon be és nézzen körül, akkor megérti, hogy miről szól ez az egész.
    A házszámot nem írom le hisz ön úgy is tudja hol lakott.

  25. Mi ebben a házban laktunk pár éve. A méhész bácsi nagyon aranyos, mi soha nem láttuk semmi jelét annak, hogy mivel foglalkozik. Sem szétcsöpögött méz, sem méhek. Viszont rigolyás öregasszonyokból sok van, akik kitalálnak mindenfélét, és mindenkire rászállnak.

  26. Azt nem értem, ha kettő lakást is tudott venni, akkor miért ragaszkodik annyira a panelhez…külvárosban egy takaros házikó is kijönne az árukból, ott aztán meg azt pörgethetne és akkor amit csak akar…Neki is sokkal könnyebb lenne…

  27. Nem méhészkedik, hanem perget … Megnézném, ha méhészkedne a panelházban, meg a lakók is …. -.-“

  28. svedcsepp – Szerintem ezt a gyertyás dolgot a szomszéd mondja a szagra panaszkodóknak, csak fogalmazásgátlót szed az újságíró.

  29. Ez hihetetlen…Stockholm szindromas az egesz haz.. Megprobaljak magunknak megmagyarazni, hogy “a templomban is ilyen szag van a méhviasz gyertyáktól “Maszatolas!!
    Ezt tolunk nyugatra nem lehetne megcsinalni.. Ausztriaban ot hatosag jonne ki fel oran belul kozveszely okozas cimen.. azonnal elvinnek ezt a kozveszelyes orultet..Miert ennyire birka mindenki itthon?

  30. Ez hihetetlen! A mamámék évtizedekig éltek ebben a négyemeletesben. Ismerem is az immáron bácsivá öregedett fickót. Még annyit hadd áruljak el, hogy az ürge – ha nem csal az emlékezetem – két lakást is megvett egy lépcsőházban. A földszinti lakásban tárolta a pörgetőt és felette lakott.

  31. Lehet, hogy én vagyok az agresszív kismalac, de ha a mi szomszédunkban állna neki méhészkedni valaki, akkor hamar drasztikusabb lépésekre vetemednék, ha nem lehet vele normálisan beszélni. Kezdve a heti feljelentéstől, mindenért, amiért csak jogosan lehet (csendháborítás és társai) egészen a hmm… nem túl törvényes megoldásokig. (had ne adjak tippeket)

  32. “Az állategészségügyhöz azonban még nem érkezett jelzés a lakók részéről. Annyit megtudtuk, hogy a méhészt már jól ismerik, állítólag volt vele már probléma.”

    Tehát a panaszkodásnál többet nem tettek a szomszédok?
    Gratulálok, meg is érdemlik a méhészt.:)

  33. A legilletékesebb az önkormányzat részéről May Gábor ?! Nosztalgiázunk?
    HITELES TÁJÉKOZTATÁST KÉRÜNK!

  34. Az önkormányzat hatósági embere tologassa csak nyugodtan a feladatot innen-oda, onnan ide, az önkormányzat feladatairól a élelmiszer- és állategészségügyi problémára. Ha valaki allergiás a méhcsípésre, az halálos is lehet. Akkor kit ítélnek majd el veszélyeztetett halált okozó testi sértésért, vagy szándékos emberölésért? Ha megtörténne szigorúan ülje le….

Comments are closed.