Pár hét, és Ön is jelenthet csődöt!

A parlament pár héttel ezelőtt fogadta el a magáncsődöt szabályozó jogszabályt, szeptembertől pedig már működik is a rendszer. Azokon akarnak segíteni első körben, akiknek lakhatásuk forog veszélyben.

hirdetés

A magáncsőd intézménye, ahogy arról lapunkat a Miniszterelnökség tájékoztatta, példa nélküli a magyar joggyakorlatban. Szerintük akár 100 ezer olyan bajba jutottnak segíthet, aki képtelen megbirkózni hiteleivel, s az eddigi adósmentő programok nem jártak náluk sikerrel.

A több körben életbe lépő szabályozás során első lépcsőben szeptember elsejétől élhetnek a lehetőséggel azok, akiknek lakhatásuk kerül veszélybe a tornyosuló hiteltörlesztések miatt.

A magáncsődbe belépők – akiknek legfeljebb akkora adóssága van, mint vagyona duplája – akár öt éven át kaphatják meg a vagyonfelügyelő segítségét, s szigorú szabályok mellett törleszthet.

Van, akinek ez lesz az utolsó lehetősége, hogy ne vigyék a házát
Van, akinek ez lesz az utolsó lehetősége, hogy ne vigyék a házát

A kölcsön rendezésének lényege, hogy amennyiben valaki képtelen hitele fizetésére, akkor adósságrendezési eljárást indíthat. Ennek során vagy bíróságon kívül, vagy azon keresztül megpróbál megegyezni a hitelezőivel a maga ellen kért magáncsődeljárás keretein. Az eljárás alatt a Családi Csődvédelmi Szolgálat jelöl ki fizetésképtelenségi szakértőt, aki közreműködik a folyamatban. Velük szemben elvárás a szociális felkészültség, az attitűd mellett pedig pénzügyi és jogi ismeretekkel is rendelkezniük kell.

A bankok a magáncsődbe vonulóknak a folyamat végén a hitel egy részének elengedésével is kell számolniuk, ami akár a hitel hatvan százalékát is elérheti.

Védelmet azok kérhetnek, akiknek vagyona és törlesztésre fordítható jövedelme van, de utóbbi nem elég az az adóssága törlesztésére. Feltétel, hogy az adós összes tartozása 2 millió és 60 millió forint között legyen, a tartozás több legyen mint a vagyon, de ne legyen több annak duplájánál, és legyen legalább egy olyan tartozása, amely három hónapja lejárt, mértéke pedig több mint félmillió forint.

Az új rendelkezések két lépcsőben lépnek életbe. Első lépcsőben októbertől azok számára, akiknek az otthona veszélybe került. Egy év múlva azoknak is a rendelkezésére áll, akik az egyéb feltételeknek megfelelnek.

A becslések szerint országosan több tízezer, Pécsen több száz ember él majd a lehetőséggel.