Parasztparkoló lett a Felsővámház utcai kerékpárútból

Egyetemisták és családosok számára is kedvelt kerékpárútvonal lenne az Alsóhavi utcától a Major utcáig tartó, Zsolnay-negyedhez vezető út. Ám a rendszeresen rajta parkoló autók és az azon sétáló járókelők lehetetlenné teszik a biciklis közlekedést.

hirdetés

Nincsenek könnyű helyzetben a biciklisek Pécsen, miközben a cél az, hogy minél több kerékpárút létesüljön a városban és készen is állnak a tervek több vonal kialakítására, a már meglévőeket sok bringás azért nem tudja használni, mert az autósok egy részét egyáltalán nem érdekli, hogy a bicikliúton áll meg. A Felsővámház utca pontosan ezek közé tartozik. Az itteni kerékpárutat 2009 őszén kezdték el építeni az Európa Kulturális Fővárosa fejlesztések jegyében, apropóját a készülő Zsolnay-negyed adta, de az utat kevesen használják.

Mata Csaba, a pécsi Velosophie Közösségi Kerékpáros Központ vezetője elmondta, egyáltalán nem csodálkozik a jelenségen, nem azért nem lehet ott tekerni, mert folyamatosan autók állnak ott.

– A Felsővámház utcai kerékpárút szerintem veszélyes, rossz kialakítású, sokan inkább úton tekernek, de a most tervezett újabb bicikliutakhoz már a bringások is hozzászólhattak, így remélhetőleg jobb lesz a kihasználtságuk.

A városfejlesztési forrásból több száz millió forintot fordítanak újabb bringasztrádák kialakítására. Várhatóan elkészül a Nagy Imre – Maléter Pál út kereszteződésétől egy egészen az Expo Centerig vezető út, a Zsolnay-negyedet a Budai vámmal összekötő szakasz, a PTE orvosi karától a Szigeti úton át a pellérdi elágazásig vezető 4,3 kilométer hosszú szakasz, és a Nevelési Központtól egészen a belvárosig tartó vonal, ami a Málomi út, Táncsics Mihály út, Siklósi úton keresztül ér be a városközpontba.

A fotókat olvasóink küldték.

 • RealQuentin

  Én is voltam már paraszt és álltam meg ezen kocsival, az égegyadta világon semmiből nem derült ki, hogy bicikliút. Ráadásul van-e még a világon egy olyan (külön épített, nem lecsípett) kerékpárút, ami térkővel van végigburkolva?
  Mindegy, legközelebb majd figyelek, ezen ne múljon

 • Baalázs

  62 millióból (amiből nyilván semmit nem loptak el, és már első ránézésre is a bicikli útra költötték) rakhattak volna egy korlátot vagy virágládákat vagy teljesen mindegy…. arról nem is beszélve hogy a felfestések alig pár hét alatt koptak le az útburkolatról…. arról az útburkolatról amin lassan már közlekedni sem lehet autóval hála a fazék méretű kátyúknak. Hihetetlen számomra hogy süllyedhettünk ideáig. Mindent ellopnak, de nem csak a politikusok egyszerűen ilyen a magyar, ez a mentalitás. lopni csalni hazudni lefelé taposni felfelé nyalni ez a mai magyar valóság. Aki pedig próbál tisztességes maradni annak esélye sincs 1 ről a 2 re lépni és mindig a sor végén kullog .

 • Én

  Mert az a hülye, aki a járdára csinálja a kerékpárutat. Így nem csak az autósok, hanem a gyalogosok is elfoglalják.

 • A. Zimmer

  Inkább maga a környék veszélyes.