Párizs a terror után – egy pécsi szemével

A múlt pénteki terrortámadások után pár órával utazott Párizsba a Kert Attila, a Euronews hírcsatorna magyar irodájának vezetője. A félig magán-, félig hivatalos úton lévő, pécsi illetőségű médiaszakember egyebek mellett a fény városában tapasztalt benyomásairól, a párizsiak támadás utáni mindennapjairól beszélt lapunknak.

hirdetés

Kert Attila mintegy nyolc órával a múlt pénteki terrortámadások után érkezett Párizsba, s próbálta kifürkészni azt a légkört, hangulatot, hogy miként reagáltak a helyiek a történtekre.

paris1

– Úgy tapasztaltam, hogy sokkal békésebb a város hangulata, mint amit a tudósítások, híradások, a Twitter- és Facebook-bejegyzések láttatni és sejtetni engednek. Mindezek a drámaiságot hangsúlyozzák, holott más a helyzet: a párizsiak nem roppantak össze, Párizs nem tűnik ostromlott városnak. Az utcákon több tévéstáb jött velem szembe, mint rendőr – mondta.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a terror helyszínein járva egészen más érzések járták át.

– Elmentem a Voltaire sugárúton levő presszóba, ahol lelőttek nyolc embert. Az elég dermesztő élmény volt, hiszen a hely olyan hangulatot sugároz, mint a pécsi Elefántos ház. Még láttam a félig megivott söröket az asztalokon, s a golyók által ütött lyukakat az ablakokon – olyan érzésem volt, hogy ez akár lehetne a Jókai téren is.

paris5

Az utcák a történtek ellenére csendesek, az üzletek zárva tartanak, s nem szól a zene a vendéglátóhelyekről. Ez persze nagyon furcsa, ez még nem az igazi Párizs, ahogyan sokan ismerik és szeretik. Az embereken ellenben nem látni rettegést vagy pánikot, élik az életüket, beszélgetnek, kávéznak, boroznak, mosolyognak, nota bene focimeccset néznek – és természetesen folyamatosan nézik a híreket.

– Hétfőre már kezdett helyreállni az élet. Nagyon közelinek éreztem a hangulatot ahhoz, mint ami New Yorkban lehetett a terrortámadások után. Bár ennek nyilván számtalan oka van. Az itteni helyszínek tele vannak virágokkal, mécsesekkel és emberekkel, de számos olyan helyen is megemlékezést tartanak, amelyeknek nincs közük a támadásokhoz. A Charles de Gaulle-szobrokat például elhalmozták virágokkal, a Köztársaság téren is – amely tradicionális emlékezőhely – rengeteg ember gyűlt össze, akik mécseseket, virágokat, rajzokat, feliratokat és különböző üzeneteket visznek. Ott sem rettegést láttam, hanem tűnődést, csendes szomorúságot, merengést.

paris6

A helyzet mindezzel együtt persze drámai, hírcsatornák azonban – bármennyire is visszásan hangzik – az ilyen események során kapcsolnak magasabb fokozatba. A világ minden tájáról érkezett tévéstábok cikáznak a tereken, a Bataclan klubnak helyet adó utca lezárt két végén a legnagyobb és a legkisebb tévétársaságok munkatársai forgatnak megállás nélkül.

– A csatornákon másról sem beszélnek, mint a fokozódó terrorveszélyről, a szükséges lépésekről. Minden adó fekete csíkokkal a logóján szolgáltatja a legfrissebb híreket – mondta a Pécsen született és diplomázott újságíró, akinek a Euronews-nál dolgozó kollégái is folyamatos készültségben tudósítanak a fejleményekről.

A képek Kert Attila felvételei.