Jön a párizsi példa

Gebauer Ernő sírhelye is védelmet kap

Pécs védelmébe veszi azoknak az embereknek, családoknak a sírhelyét, akik sokat tettek a városért. Most húsz ilyen sírhely gondozását vállalják, egyben elengedik a megváltási költségeket is. A következőkben évről évre döntenek, s bárki kérvényezheti mindezt. Szakmai csoport tesz majd javaslatokat.

hirdetés

– Eddig nem volt komoly odafigyelés a város azon ma már nem élő polgáraira, akik vitathatatlanul sok erőfeszítést tettek Pécsért, öregbítették a város jó hírnevét, hozzájárultak gazdasági kulturális értelemben vett fejlődéséhez. Több évtizedes adósságot törlesztünk a védett sírhelyek kijelölésével – mondta lapunknak Páva Zsolt polgármester.

A városvezető azt követően beszélt lapunknak minderről, hogy az összes önkormányzati képviselő támogatását élvezve rendeletet hoztak a témában.

Gebauer Ernő sírhelye is védelmet kap
Gebauer Ernő sírhelye is védelmet kap

– Azt vállalja a város, hogy a temetkezési társaságán keresztül gondozza, ápolja a sírokat, azokat örök időkre szép állapotban tartja, egyben nem kér semmilyen ellenszolgáltatást a hozzátartozóktól. Azt is szerettük volna elkerülni, hogy hozzátartozók híján a sírhely gondozatlanná váljék – mondta Páva.

A rendszer egyébként már évek óta működik más nagyvárosokban, a párizsi Pere-Lachaise-ben is például így gondozzák az évszázadok óta meghalt híres emberek, így Balzac, Chopin, Apollinaire és Molière sírját is.

Pécsen első körben húsz híres ember, család előtt tisztelegnek ily módon. Most egy helytörténész, levéltáros, könyvtáros szakemberekből álló testület döntött, később pedig szintén szakmai alapokon határoznak; jövő évtől ugyanis bárki tehet javaslatot sírhely védetté nyilvánítására.

Védett sírhely2

A következő időszaktól Pécsen Aidinger János, a várost 21 évig vezető polgármester mellett többen között Angster József orgonaépítő, Berze Nagy János néprajzkutató, Caflisch Kristóf cukrász, Gabauer Ernő festőművész, a kesztyűgyáros Hamerli-család és Pilch Andor építész síremléke is védettséget kap. A teljes lista megtalálható a város honlapján.