Park és játszótér lehet a Magasház helyén

Hatalmas park épül a szellemház helyén

Az önkormányzat tervei szerint parkot és játszóteret hoznak létre a jelenleg bontás alatt lévő Magasház helyén. A 134 millió forintos projekt során nem csupán az érintett terület fejlesztésére kerül sor, hanem az egész városrész is profitálhat a beruházásból.

hirdetés

Folyamatos a munka Kelet-Közép-Európa legnagyobb lakatlan épületén, a bontási munkálatok szemmel láthatók az építményen. A pécsi önkormányzat elképzelései szerint ugyanakkor a 25 emeletes végleges eltüntetése után nem marad parlagon a terület, mert parkot és játszóteret alakítanak ki a helyén.

A projekt szükségességét az is jelzi, hogy a szigeti városrész ezen szakasza lendületes fejlődésnek indult, hiszen megújult a Rókus-sétány és a Gosztonyi utcai óvoda, magánberuházók élesztették újra az egykori Szliven áruházat, ráadásul a kormány a Modern Városok Program keretében nemrég 24 milliárd forintos támogatást biztosított a PTE Szigeti úti komplexumának fejlesztéséhez is.

magasház park
A környék legnagyobb egybefüggő zöldfelülete lesz

Mindezekhez járulhat hozzá a mostani, a városrész legnagyobb zöldfelületének fejlesztése is, hiszen nem csupán a Magasház jövendő helyén lesz változás, hanem a Megyeri tér is megújul – mindez az ott élők véleményével összhangban.

– Az a célunk, hogy ebben a városrészben is a lakók igényeit és véleményét figyelembe véve hajtsunk végre fejlesztéseket. A park és a játszótér kialakítását az itt élők szorgalmazták, s ez találkozott a mi elképzeléseinkkel is – fogalmazott Páva Zsolt polgármester.

Nem lesz akadály
A Magasház jelenleg nem az önkormányzat tulajdona, hanem a felszámolás alatt álló La Torre 2008 Kft.-é, ugyanakkor a folyamatban lévő eljárás során a felszámoló értékesítheti az ingatlant. Miután az önkormányzat a veszélyelhárítás keretében, hatósági döntés eredményeként bontja el az épületet, a munkálatok költségét hitelezői igény formájában visszaigényelheti avagy beszámíthatja.

Az összességében 134 millió forintos fejlesztés keretében mintegy kétezer négyzetméteren alakítják ki a parkot, amely ezáltal jelentősen megnöveli a Szigeti út – Hungária út – Megyeri tér által határolt terület már meglévő zöldfelületeit. Ezen a helyen épül meg a 700 négyzetméteres játszótér, amelynek közelében helyezik el a Magasház Emlékművet, ami a helyi örökség részeként emlékeztet arra, hogy ezen a területen állt egykor Magyarország legmagasabb lakóépülete.