Parkolás: könnyítenek jövőre

Rendszeresen szervizelik őket

Elsősorban a lakossági igényekre reagálva változnak meg a parkolási feltételek Pécsen. A Gámán után a rendszert tavaly ősz óta működtető városi cég, a BIOKOM a jelenlegi szigorúbb szabályok helyett engedményeket tesz.

hirdetés

Éppen egy esztendeje vette át a BIOKOM a Gámán kft-től a parkolási rendszer üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat. A társaság már az indulásnál jelentősen polgárbarátabbá tette a rendszert, hiszen azóta nőtt a türelmi idő, a belvárosban megszűnt a szombat délutáni díjfizetési kötelezettség és eltörölték a pótdíjazást azoknál, akik utólag bemutatták bérleteiket, jegyeiket. Emellett a sétálóutcákban lakóknak megengedték, hogy otthonukhoz közel, más utcában is letehessék autóikat.

Januártól még tovább egyszerűsödik a rendszer.

– Elsősorban a pécsiek igényeit vettük figyelembe, amikor megkerestük az önkormányzatot a módosítási szándékainkkal. Januártól a védett övezetekben élőknek az eddigi kettő helyett korlátlan számú kedvezményes árú bérletet biztosítunk, amelyek közül kettővel lehet 15 percet meghaladóan parkolni közterületen. A gyermekeiket iskolába szállító családoknak is kiterjesztjük a kedvezményes behajtási lehetőséget – magyarázza Simon István, a BIOKOM Kft. városüzemeltetési vezetője.

Ha nincs a környéken működő automata, nem kell fizetni

Nagy könnyebbség lesz, főleg az idősek és a mozgásukban korlátozottak számára, hogy januártól lehetőséget kapnak a taxisok a sétálóutcákba való behajtásra. Amennyiben egészen a lakás ajtajáig kell kísérni az utast, a taxis erre is lehetőséget kap tíz perc erejéig, s egy órán jelezheti, mikortól várakozik.

Fellélegezhetnek a védett övezetekben dolgozó boltosok is, hiszen januártól egyszerűbben rakodhatnak: áruszállításra az eddigi húsz helyett harminc percet kapnak majd.

A Gámán által ránk hagyott automaták egy része a BIOKOM folyamatos felügyelete és javítgatása ellenére is időről időre képes magát megmakacsolni. Januártól ezért a BIOKOM Kft. nem működő automata esetén eltekint a parkolási díj megfizetésétől, ha az autós 150 méteren belül sem talál másik működő gépet, és erről értesíti a BIOKOM Kft. ügyfélszolgálatát.

– Újragondoltuk az éves parkolási bérleteinket is, így a legdrágább díjzónában jelentősen olcsóbb lesz a parkolás. Az eddigi 240 ezer helyett 140 ezer forintba kerül a bérlet. Emellett a nem a védett övezetekben lakókra vonatkozó behajtási engedélyek januártól negyedévre is megválthatók lesznek – mondta még el Simon István.

Áruszállításnál a tehergépjárművekre vonatkozó díjtétel megmaradt, de a személyautók esetében emelni fog a társaság. Kiderült ugyanis, hogy a boltosok egy része saját autóját parkíroztatta az utcán egész nap, kedvezményes díj ellenében – áruszállítás címén.