Parkolás: több könnyítés jön

A kedvezményekkel elfelejthetjük a parkolóórákat

Lakossági észrevételek miatt felülvizsgálják Pécs parkolási rendeletét. Januártól több ponton könnyítés várható, viszont a 3-as zóna határait is kitolják. Ez utóbbit is az érintett környéken lakók kérésére teszik.

hirdetés

Tavaly már bevezették, hogy a védett övezetekben élőknek az eddigi kettő helyett korlátlan számú kedvezményes árú bérletet biztosítanak, a gyermekeiket iskolába szállító családoknak is kiterjesztették a kedvezményes behajtási lehetőséget. Újragondolták az éves parkolási bérleteket is, így a legdrágább díjzónában jelentősen olcsóbb lett a parkolás, emellett a nem a védett övezetekben lakókra vonatkozó behajtási engedélyek már negyedévre is megválthatók év eleje óta.

Jövőre tovább mennek.

Januártól így csökken az összevont (1-3-as övezetre érvényes) havi parkolóbérlet díja 25 ezer forintról 21 ezer 500 forintra, de azt is kikötik, hogy törölni kell a pótdíjakat, ha valaki utólag bemutatja, érvényes parkolóbérlettel rendelkezett.

parkolás fotó

A lakók kérték, hogy a 3-as övezet határait tolják ki, ugyanis nem tudnak saját lakásuk közelében parkolni a korábbi ingyenesség miatt.

A III.A övezetet bővítik déli irányban júliustól...
A III.A övezetet bővítik déli irányban júliustól…

– Az utóbbi két évben parkolnak felénk egyre többen, emiatt nekem, aki itt lakok, kell száz méterekre megállnom a házamtól. De sokan vagyunk, s inkább fizetünk évi pár ezer forintot, csak állhassunk meg a házunk előtt – mondta lapunknak Fenyvesi Mihály, a Mezőszél utcából, aki kérte, hogy tartozzon tarifás övezetbe lakása környéke.

Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere elmondta: több lakossági fórum is volt a környéken, s a jelenlévők kétharmada akart változást. Ennek megfelelően 2014 nyarától már fizetni kell a Megyeri tér–Athinay út–Huszár utca-Szigeti út által határolt területen a Móré Fülöp utcai parkolóhelyek kivételével.

Jobban védik jövőre a járművektől fokozottan védett övezeteket is. Ezeknél eddig ugyanis nem volt meghatározva, hogy mennyi ideig lehet maximálisan ott tartózkodni. Mostantól egy napban maximalizálják ezt.

Végre megszűnik az a trükközés is a védett övezetekben. Ha az eseti behajtási engedélyek hiányosan, illetve javítható íróeszközzel, így különösen grafitceruzával, hőre halványuló tintával vannak kitöltve, meg lehet büntetni a csalókat. Eddig ilyen rendelkezés nem volt.

A gyermeküket iskolába, óvodába szállítók jobban járnak jövőre, hiszen ők immár munkanapokon 06.30 és 18.00 óra között egész nap behajthatnak védett övezetekbe, s parkolhatnak is – fizetős helyeken is – 30 perc erejéig.

Jövő évtől a – bár a gyakorlat alapján az üzemeltető eddig is szemet hunyt – már rendelet szerint is érvényesek maradnak az előző éves bérletek az év első hónapjában.

 • Olvasó

  Amúgy meg hol van itt a belváros “védelme”? A Megyeri tér, hol van már a belvárostól?

 • Olvasó

  Legalább tíz percen át köröztem a Jókai utca környékén, mire meg tudtam állni, annyira nem volt hely…pedig fizetős parkoló. Akkor, hogy is van az, hogyha fizetős, akkor több lesz a hely?

 • István.

  Ha kibővítik a III-as zónát, akkor több hely lesz a lakóknak?

 • István.

  Micsoda duma! “kérték a lakók a III-as körzet kibővítését” Elmennek ezek az ………ba. Uraim, itt a rendszerváltás óta nem jobb élet lett, hanem sokkal keményebb, szemét világ. Ezekhez képest a a komcsi vezetők régen szeretetszolgálati misszionáriusok voltak. Pfújjjjjjjjjjjj!!!!!

 • Csimike

  Nyilván mindig az állampolgár kéri h húzzunk egy újabbat a nadrágszíjon… Legyen szépen ingyenes a parkolás elvégre közterület, ami mit is jelent pontosan?

 • Agent Z.

  Hogy lehet az indóház tér is fizetős, ha az nem is közterület, hanem magánterület? Például a Posta tulajdoda…

 • Olvasó

  Miért nem szűkítik inkább? Akkor ugyanezt érnék el vele, csak fordítva és még a lakóknak sem kellene plusz díjat fizetni. Jaaah, hogy a bevétel kell!!! Ha jól emlékszem, márpedig igen, pont a Fidesz tiltakozott annó, amikor a Kürt utcáig, meg a Láncig kitolták a határokat.

 • laciapa

  Szerintem is a határokat a PÉCS tábláig kell kitolni, akkor nem kell többet a lakókra hivatkozni.

 • Magyarország , Én igy szeretlek !

  Mit kell szerénykedni , lakókra hivatkozni ?
  Toljátok ki a határt Kővágószőlősig és mindenki fizethet a háza előtti parkolásért .
  Azért megnézném este , hogy mennyi parkolóhely áll üresen a Mezőszél utcában .
  Szép dolog ez a demokráciának nevezett izé . Vajon ha mi kérjük , hogy a politikusok 10 szeres díjat fizessenek mindenért , akkor is ilyen buzgalommal hoznának meg döntéseket ?

 • (1.)

  Bizonyára csak nekem – aki tömegközl.eszközt használok – nem “világos” az, hogy melyik a 3-as övezet ?- mert a BIOKOM honlapon lévő térkép szerint van 3/A… B,C,D,E övezet.