Parlagfű: beijedtek a bírságoktól

Pusztítani már most lehet...

Érezhetően évről évre kevesebb a területet borít parlagfű Pécs belterületén az önkormányzat hatósági főosztályának vezetője szerint. A javuló tendencia folyamatos ellenőrzéseknek és az elrettentő erejű bírságoknak is köszönhető. Kényszerkaszálásokat is elrendelnek, később pedig a telek gazdájával fizettetik ki ennek árát.

hirdetés

Dr. Horváth Endre, az önkormányzat hatósági főosztályának vezetője lapunknak azt mondta, július elseje óta ellenőrzi a városháza hatósága, hogy betartják-e a jogszabályokat.

– Különbséget kell tenni, hogy belterületen vagy külterületen van-e az ingatlan. A jegyző hatáskörébe alapvetően a belterületi ingatlanok tartoznak. A hatósági főosztály munkatársai minden évben július elseje után hivatalból és bejelentésre is ellenőriznek. Emellett a hatóság évről-évre mind a sajtó, mind az elektronikus média útján tájékoztatja a lakosságot – így dr. Horváth Endre.

A főosztályvezető azt mondta, az elmúlt három évben folyamatosan egyre jobb tapasztalataik vannak, ami meglátása szerint részben annak tudható be, hogy a telkek gazdái jobban tisztelik a jogszabályokat, másrészt a 15 ezer forinttól 15 millió forintig terjedő pénzbírságok nagy visszatartó erőt jelentenek.

Beszámolt róla, hogy az önkormányzat elérhetőségein folyamatosan várják a bejelentéseket egészen a vegetációs időszak végéig, azaz a késő őszig, a fagyok beálltáig. – Érdekesség, hogy a bejelentések 80-85 százaléka vaklárma, azaz nem parlagfűvel, „csak” gazzal és egyéb más gyomnövénnyel borított területeket találnak munkatársaink – mondja az illetékes.

A szabályok szerint nincs a hatóságoknak méltányolási lehetőségük: aki június 30-ig nem gondoskodik a parlagfűmentesítésről, s ez hatósági eljárást von maga után, azt július 1-től mérlegelés nélkül megbírságolja a kormányhivatal szakigazgatási szerve. Az önkormányzat ugyanis ide továbbítja a problémás ügyeket.

Megmozdultak a telektulajdonosok

– Részünkről végzésben értesítjük a telek gazdáját, hogy eljárást indítottunk ellene, emellett egy határozatot is postázunk, amelyben mentesítésre szólítjuk fel. Az ügyfélnek kell jeleznie, ha végez munkával. Amennyiben ez megtörténik, kollégáink ellenőrzést tartanak. A büntetés alól azonban így sem mentesül a tulajdonos – mondta dr. Horváth Endre.

A növényvédelmi bírságot minden esetben a kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatósága szabja ki.

Tőlük úgy értesültünk, hogy csak idén közel 300 esetben indult eljárás parlagfüves területek miatt, s eddig több mint félmillió forint értékű bírságot szabtak ki. Az esetek kisebb hányada, nagyjából minden nyolcadik eljárás érinti a belterületi telkeket; túlnyomórészt szántók, rétek szennyezettsége miatt büntettek.

Az irány jónak mondható, amit az a tény is mutat, hogy tavaly összesen hétmillió forintnyi bírságot szabtak ki.