Indul a nagy pécsi be(fel)jelentgetés?

Nemsokára jön a pollentámadás

Idén nyártól már mobiltelefonon is bejelentést tehetnek azok, akik parlagfűvel fertőzött területet látnak. Többek között erről és a parlagfüves eljárásokkal kapcsolatosan tartottak szakmai napot kedden a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságon, ahová különböző háttérintézményeket hívtak meg.

hirdetés

Egy-egy tő parlagfű nyolcmilliárdnyi pollent juttat a levegőbe. Az allergiások azonban már tíz pollent is megéreznek.

– Baranya megye az egyik legfertőzöttebb területnek számít, Pécs a sokéves átlag alapján mindig elsőként szerepel a nagyvárosok között a pollenszórás tekintetében – mondta előadásában Horváth Boglárka. A minap megtartott szakmai nap célja az, hogy ezekről a területekről évről évre beszéljenek azok, akik a felderítéstől az irtásig foglalkoznak a növénnyel. Idén már a lakosság is könnyebben tudja segíteni ezt a munkát.

– A parlagfű-felderítést alapvetően a földhivatalok végzik, mert ők rendelkeznek azokkal az információkkal, melyek alapján az ügyfelek a legkönnyebben elérhetők – magyarázta Kurucz Sándor, a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság igazgatója. – Ettől az évtől már az okostelefon segítségével is bejelentést tehetnek a polgárok, ha parlagfüves területet látnak.

A szükséges alkalmazást a parlagfu.hu oldalról le lehet tölteni, de akár ott is lehet jelezni e-mailben a fertőzött területeket.

A parlagfű virágzási ideje július közepétől az első fagyig tart. A növény fejlődése azonban már hónapokkal korábban, március végén megindul a talajban megbúvó magvakból. A földtulajdonosoknak a törvény előírja, hogy június 30-ig területüket mentesíteni kell a növénytől. Aki ezt nem teszi meg, milliós bírságot is kockáztat.

 • belvárosi

  Az önkormányzatot is fel lehet saját magánál jelenteni? Csak mert nálunk eddig 1x nyírták le a füvet, amikor már a 130 cm magas gyerekem sem látszott ki belőle. Nagy körülbelül ha úgy lesz mint tavaly, akkor még egyszer érnek el hozzánk, kb szeptemberben. Addigra rég túl leszünk a parlagfűszezonon.
  Nem nagy területről van szó, csak pár hektár, itt a Rózsadombon.
  De nagyon tetszett Páva úr? felhívása, hogy a lakók segítsenek az önkormányzatnak. Persze, mikor a vállalkozó MTZ traktorral 2 napig nyírta a füvet, meg utána kb 8 ember 1 napig kézzel azt, ahol a traktor nem fért el.
  Majd ha nem kell fizetni ingatlanadót, akkor térjünk rá vissza.

 • Tótumfaktum

  A feljelentősdi – az önsorsrontás és a vasárnap déli flexelés mellett – ősi magyar sport. Kár lenne egy ilyen szép hagyományt veszni hagyni. Hajrá spiclik, kibicek és vamzerek!