Partimaradékok: kié a felelősség?

Bizonyára senki számára nem ismeretlen a gazdátlan sörösüveg, szemét és utcai piszok egy hangosabb belvárosi éjszaka után. Nem kellemes reggel a munkába vezető út, ha kerülgetni kell mások szemetét, de vajon kié a felelősség és meddig terjed az épülettulajdonosok hatásköre? Utánajártunk.

hirdetés

Mindenki tegye a szívére a kezét, és úgy jelentse ki, hogy még sosem dobta be a parti gyeplőt a lovak közé egy belvárosi bulikában. Na, ugye igen! Valószínűleg a kissé ittas vendégek hadára fel vannak készülve a vendéglátóegységek és van forgatókönyvük arra az eshetőségre is, ha a poharazó vendégek a kelleténél több mocskot hagynak a kocsma előtt, az utcán vagy a környéken.

De vajon kötelesek-e a szomszéd épület előtt is feltakarítani az épülettulajdonosok? Ez a kérdés fogalmazódott meg bennünk, amikor azon morfondíroztunk, hogy egy keményebb este után ki fog majd gondoskodni a köztisztaságról. Nem irigyeljük a vendéglátóegységeket, sem azokat a pécsieket, akik kocsma mellett élnek, laknak, vagy birtokolnak ingatlant.

A témában adekvát szöveg, a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 54/2008. (12.30.) rendelete, mely szerint a tisztántartásról egyértelműen az ingatlan tulajdonosa, használója vagy bérlője köteles gondoskodni. Természetesen a köztisztaság fenntartásáért a Biokom Nonprofit Kft. felel, de azért nem ennyire egyszerű a dolog.

A rendelet szerint közvetlenül az üzletek, intézmények, szórakoztató- és vendéglátóegységek, árusító helyek, üzletek előtt és körül lévő járda, vagy a gyalogos közlekedésre szolgáló útszakasz tisztaságáét az ingatlan használója, bérlője vagy üzemeltetője felel. Idegenforgalmi szempontból jelentős közterületen, a rendezett városkép miatt a Biokom Nonprofit Kft. is besegít az ingatlanok előtti területek takarításába is.

– Fontos tudni, hogy a vendéglátó és szórakoztató helyek üzemeletetőinek a nyitás előtt, a nyitvatartási idő alatt folyamatosan, majd pedig a zárást követően is meg kell tisztítaniuk az előttük lévő járdát, vagy a gyalogosok közlekedésére szolgáló útszakaszt. Ez a zárt terekre érvényes dohányzási tilalom miatt az utcán kialakult cigarettázó helyekre különösen vonatkozik – mondta lapunknak Herbai Attila, a Biokom köztisztasági vezetője.

Az esti bulik után sokszor válnak szemetessé a sétálóutcák, főbb terek, a Biokom ennek megfelelően alakítja a közterület-takarítási programját.

– Sajnos nem tudunk mindenhova azonnal odaérni, de hétfőtől vasárnapig dolgoznak munkatársaink, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy reggel minél korábban rendezett kép fogadhassa a járókelőket – mondja Herbai.


Persze az ügyben megkérdeztük a pécsi vendéglátóegységeket is. Rektenvald Attila, a Cooltour Café üzletvezetője szerint az üzletükre nem jellemző a “bulizás”, csendes szórakozóhely lévén vendégeik csak a beltéri dohányzás tilalma miatt mennek a közterületre. A többi üzletnél korábban zárnak, és vendégkörük jellemzően nem a túl ittas, szemetelő vendégekből áll. Ha ritkán előfordul mégis, ők magunk szedik össze az egy-egy ott felejtett üveget – mondta.

Radzik-Bősz Marcell, a Vödör Café üzletvezetője szerint sajnos az említett szemetelés elkerülhetetlen, bármennyi szemétgyűjtőt, illetve hamutartót helyez ki az ember, este a beszélgetés és a buli hevében a többség megfeledkezik magáról, és a szemét a földön landol.

– Igyekszünk plusz kihelyezett szemetessel is orvosolni ezt a problémát, valamint minden este végén felsöpörjük azt a területet, amelyet a vendégeink érintettek, nem csak a teraszunkat, ha szükséges, akár 10-15 méteres körzetet is – mondja az üzletvezető.

  • balage

    A “Hokedli” mellett rendszeresen okádék az utca – hányás, üres üveg, stb.
    Ráadásul elég fiatalnak látszók (szándékosan nem írok kiskorút, mert nem tudom bizonyítani, de…) is merev részegre ihatják ott magukat – akár napközben is.