Páva: a küzdelem volt a lényeg

Az ’56-os forradalom november 4-i leverése kapcsán emlékezett meg a város az Aradi Vértanúk útjai kopjafánál hétfőn este. Páva Zsolt polgármester beszédében azt mondta: a forradalomnak – még ha le is verték azt – komoly hatása volt egész Európára.

hirdetés

November 4-én az ’56-os forradalom leverésének 57. évfordulóján az Aradi vértanúk útján lévő kopjafánál tartott megemlékezést a város önkormányzata. A pécsi polgárok, diákok, civil szervezetek, pártok részvételével tartott megemlékezésen Páva Zsolt, Pécs polgármestere tartott beszédet.

November 4 (8)

Páva Zsolt elmondta, 1956. november 4-én kezdődött meg az a terror, amelynek során sok száz magyar embert börtönbe zártak, meghurcoltak, kivégeztek, ellehetetlenítettek, amely után százezrek vándoroltak el az országból.

– Ez a nap, a gyásznap egy olyan alkalmat idéz fel, amelynek során úgy gondolták az akkoriak, hogy a megtorlással mindennek vége. Az áldozat viszont nem volt hiábavaló. Eljött ugyanis az idő, amikor bebizonyosodott: ez a forradalom volt az első olyan megmozdulás a kommunizmus idején, amikor kiverték a rendszert tartó falból az első téglát – mondta a polgármester.

November 4 (7)

Páva szerint ha nem lett volna ’56, nem lett volna ’68-as prágai tavasz, bársonyos forradalom, szolidaritás, lengyel mozgalom, nem történt volna meg 1991-ben a szovjet csapatok teljes körű kivonása.

– A magyarok megtették az áldozatvállalást a szabadságért, a jövőért akkor, amikor a magyarság csillaga a legfeljebb állt XX. századi történelme során – jelentette ki Páva Zsolt.

November 4 (9)

A városvezető azt mondta, november 4-én nem szomorkodnunk kell, hanem arra kell gondolnunk, a magyarság felemelte a fejét, irányt mutatott sok-sok rab nemzetnek, s végül, néhány évtized múlva elérte célját, a magyarság függetlenségét.

– Most is azért kell küzdenünk, hogy a magunk sorsát a magunk kezéből irányítsuk; ezt soha nem szabad szem elől tévesztenünk; ezt is üzeni november 4-e – zárta beszédét a polgármester.

A városvezető gondolatai után a pécsi önkormányzat, több párt, civil szervezet is koszorút helyezett el a kopjafánál.

  • Névtelen

    Majd 2014-ben küzdünk a választáson.