Páva: csökken az szja, jobban járnak a családosok

A 2016-os állami adócsökkentésekről tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Páva Zsolt polgármester bejelentette: jövő januártól a mostani 16 százalékról 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó, s a családtámogatási rendszer is több pénzt hagy a gyermeket vállalóknál.

hirdetés

A pécsi városvezető annak kapcsán tartott sajtótájékoztatót, hogy rövidesen a parlament elé kerül a 2016-os állami költségvetés, s határoznak a jövő évi közterhek mértékéről. Mint mondta, az első Fidesz-kormány által bevezetett egykulcsos személyi jövedelemadó mérséklésére nyílik lehetőség jövőre, így 15 százalékra csökken ez a kulcs.

A kétgyermekes családok adókedvezmény-mértékének növelése is szerepel az Nemzetgazdasági Minisztérium 2016-os költségvetési tervei között, a cél, hogy a későbbiekben 10 ezerről 20 ezer forintra nőjön a kedvezmény mértéke.

Páva Zsolt1212

Az szja-kulcs mérséklődésével és a gyermekek utáni adókedvezmény növekedésének köszönhetően egy két átlagkeresővel rendelkező, gyermektelen családnál havi 4700, éves szinten pedig ennek megfelelően 56 ezer forinttal több marad, míg egy olyan családnál, ahol két, minimálbéres kereső van, és két gyermeket nevelnek, havi 7100 forinttal (évi 85 ezerrel) több marad. Egy két átlagkeresős, kétgyermekes családnál havonta 9000-9500 forinttal marad több jövedelem.

Megjegyezte: a kormány szándékai szerint a gazdaság erősödésével az egy számjegyű személyi jövedelemadó elérése a cél.

Újságírói kérdésre azt mondta: őszig vizsgálják Pécsen, hogy lehet-e, s milyen mértékben csökkenteni a helyi adókat is; tavaly és tavalyelőtt ez sikerült: 300-300 millió fonttal több maradt a pécsiek zsebében.