Páva: a jövő elkezdődött Pécsen

Egy szerdai sajtótájékoztatón jelentette be Páva Zsolt, hogy kormányhatározatba foglalták azokat a terveket, amelyek Orbán Viktor április látogatásán hangzottak el. Ennek értelmében az állam új ipari parki telket vásárol, barnamezős beruházásokat segít elő, folytatja az M6/M60-as út építését, támogatásával szabadidőközpont épül, benne aquaparkkal. Páva kibontott néhány részletet.

Mint azt a polgármester elmondta, a pécsiek megkérdezése után kialakított projekteket május elején foglalták kormányhatározatba: elsősorban gazdaságélénkítő, beruházásösztönző, munkahelyteremtő, közlekedési elérhetőséget javító és szabadidős beruházások várhatóak 2020-ig javarészt uniós és kormányzati támogatással. Hamarosan a pécsi közgyűlés elé viszik a terveket, hogy így is szentesítsék az elképzeléseket. A legfontosabb célok között említette az sztrádák meghosszabbítását Páva, s azt, hogy 2020-ra mindenki dolgozhasson Pécsen, aki akar és tud.

Jövőre folytatják az M6-ost

Páva Zsolt a részletekről szólva elmondta, a fejlesztések egyik alapja, hogy az M6-os utat megépítik az országhatárig 2016-tól, 2018-tól pedig egyszerre két irányból, Barcstól és Pécstől is megindítják az M60-as folytatását.

Drága az idegen többségi tulajdonban lévő ipari park

A munkahelyteremtést és a gazdaságélénkítést legjobban egy új ipari park létrehozása jelenti majd, mert Páva szerint a többségi osztrák tulajdonban lévő Déli Ipari Park drága a befektetők számára. Ezért a kormány legalább 90 hektárnyi területet vásárol Pécs számára. Az önkormányzat meg is kezdi a tárgyalásokat a Déli Ipari Park gazdáival arról, hogy tőlük vásárolhasson az állam területeket.

Deli Eszter városházi szóvivő és Páva Zsolt polgármester
Deli Eszter városházi szóvivő és Páva Zsolt polgármester

A csarnokokat keresik a befektetők

A polgármester kifejtette: Pécsett könnyűszerkezetes ipari csarnokok építése is megindul annak érdekében, hogy a betelepülő nagy foglalkoztatóknak legyen hol berendezkedniük. Első körben legalább két csarnok épülne, később akár további 15-20 is, darabonként 3-10 ezer négyzetméteresek. Egy cég már jelentkezett is, hogy szívesen jönne Pécsre, s 300-400 embert alkalmazna, ha lenne ilyen infrastruktúra. A csarnokok az újonnan létesülő ipari parkon és Pécsi-víz völgye mentén – a volt bőrgyártól keleti és nyugati irányban – épülnek fel.

Páva felidézte: az elmúlt öt év három legnagyobb munkahelyteremtő beruházásának mindegyike azért tudott Pécsett megvalósulni, mert ezen érdeklődők számára a város tudott azonnal használható ingatlant kiajánlani. A Jabil Magyarország Kft. 400 munkahelyet teremtett a PIP ipari parkban a vállalkozói falu meglévő épületében. A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. szintén a PIP ipari park területén egy meglévő csarnokot fejlesztett Európa legnagyobb dohánygyárává, amivel több száz munkahelyet teremtett Pécsett. Legutóbb a Harman Professional közel 500 munkahelyet jelentő fejlesztést kezdett Pécsett a volt Nokia-Elcoteq magántulajdonban lévő csarnokában – magyarázta a polgármester.

Kodály Központ, Zsolnay-negyed, filharmonikusok: nyár közepéig megállapodás

A polgármester elmondta: az önkormányzat és a kormány közös munkacsoportot állít fel, hogy áttekintse és értékelje a Zsolnay Kulturális Negyed, a Kodály Koncertközpont, valamint a Pannon Filharmonikusok zenekar működési feltételeit és azok jövőbeli biztosítását. Itt arra lehet számítani, hogy az állam a mainál jóval nagyobb részt vállal a finanszírozásból.

Szabadidőközpont, sportcsarnok, aquapark, kosárakadémia több mint 10 hektáron

Az aquaparkot is magában foglaló szabadidő- és sportközpont megépítésére is garanciát vállalt a kormány, az több ütemben zajlik majd a pláza és az Expo Center közötti területen. A már épülő Nemzeti Kosárlabda Akadémia helyszíne mellett elsőként egy multifunkcionális sportcsarnok épülne, uszodával és a vele összekapcsolt élményfürdővel.

Hirdetés