A Jobbik nem fogadott meg semmit

Holokauszt3

A holokauszt hetven évvel ezelőtti tragikus eseményeiről emlékezett meg a város önkormányzata csütörtöki ülésén. Írásba foglalták azt is,soha többé nem fordulhat elő Pécsen, hogy valakit vallása, bőrszíne, vagy bármely kisebbséghez való tartozása miatt hátrányos megkülönböztetés érjen. A Jobbik távol maradt az üléstől. 

Páva Zsolt az ülésen felidézte a hetven évvel ezelőtt, a holokauszt idején elkövetett szörnyűségeket, annak pécsi eseményeit. Azt mondta, 1944-ben olyan események történtek, amelyek nem megmásíthatók, nem megbocsáthatók. „Pécsen mintegy négyezer embert hurcoltak el a vészkorszakban, olyanokat, akik a várost szolgálták, a helyi közösséget építették. Ez máig egy seb a megyeszékhely történelmében, ezért kell emlékeznünk” – fogalmazott a polgármester.

Hangsúlyozta, hogy a város őszinte együttérzéssel emlékezik a holokauszt 70 évvel ezelőtti tragikus eseményeire és annak áldozataira, fejet hajt előttük. Ezért az önkormányzat írásban deklarálta azon elköteleződését, hogy Pécs városában – és sehol a világban – többé ne fordulhasson elő, hogy valakit vallása, bőrszíne, vagy bármely kisebbséghez való tartozása miatt hátrányos megkülönböztetés érjen. A dokumentum szerint kiáll amellett is, hogy az évszázados hagyományokat tiszteletben tartva és azokat követve Pécs városában valamennyi kisebbség, vallási felekezet, nemzetiség békében őrizhesse és gyakorolhassa kultúráját, örökségét.

A zsidó hitközségek részéről is megjelentek vezetők
A zsidó hitközségek részéről is megjelentek vezetők

Páva Zsolt elmondta, a deklarációval Pécs tovább kívánja szolgálni azt az elismerést, amelynek értelmében 1998 óta a Béke Városa. – Büszkék vagyunk a díjra, hiszen nemcsak a délszláv válság menekültjeinek nyújtott segítséget jelképezi ez, hanem azt is, hogy Pécsett évszázadokon keresztül békében élt együtt számos nemzet és felekezet képviselője, összeköti észak és dél, kelet és nyugat kultúráit, vallási örökségeit – mondta.

Diákok kaptak szerepet az ünnepi műsorban
Diákok kaptak szerepet az ünnepi műsorban

Az ülésen a képviselők többsége jelen volt, ám hiányzott a Jobbik két tagja, Gyimesi Gábor és Fogarasi Gábor, a mandátumáról lemondó Tóth Bertalan, s s öt képviselő a városvezető koalícióból. A deklarációt egyhangúlag elfogadták.

Az ülés után telefonon kerestük a Jobbik képviselőit, hogy volt-e valami különösebb oka, hogy nem mentek el, de egyelőre nem sikerült őket elérnünk. Ha szóra bírjuk őket, jelentkezünk.

Frissítve (11:54)

Egész délelőtt hívtuk Gyimesi Gábort, Fogarasi Gábort és Németh Zsoltot, a Jobbik megyei vezetőjét is, de mindegyikük elérhetetlen telefonon egyelőre.

Frissítve (19:01)

Gyimesi Gábor este hét körül hívta vissza munkatársunkat. Mint mondta, egy pártrendezvényre szólította őt és képviselőtársát a sors. Azt mondta, csak szerdán reggel jutott el hozzájuk a holokauszt-megemlékezés híre, ezért már nem tudták átszervezni programjukat. Leszögezte: nem a megemlékezés témája miatt maradtak távol az üléstől.

8 HOZZÁSZÓLÁS

  1. A városvezető koalíció hiányzó öt tagját nem hívták, hogy hol csavarogtak amikor holokauszt emlékezés van, ugyanis ez hiányzik a címből is!

  2. nemtudomki nálad kevesen vannak lejjebb!! Egyébként 2 éve hivatalosan is a SZÉKELYEK HIMNUSZA!!! Amugy meg nem hiszem hogy anno a náci németek egy deklarációtól visszafordultak volna aljas tetteiktől. Az a baj hogy neveléssel és emberi életkörülményekkel lehet a szélsőségeseket visszaszoritani és nem megemelt devizahitelekkel.

  3. Az un. “Székely himnusz” nem himnusz! Egy budai bárban kreált populáris zene.

  4. Ha semmilyen kisebbséget nem lehet üldözni többé, akkor miért zaklatja az önkormányzat hatósági eszközökkel a szegényeket és hajléktalanokat?

  5. A Fidesz kivonult a parlamenti ülésteremből a trianoni megemlékezésen (1990 június 4.-kén)
    Az Mszp-t meg a székely himnusz zavarta , ők is kivonultak .
    NO COMMENT !

Comments are closed.