Páva: TOP-os forrásokra támaszkodhat Pécs

Pécs gazdasági helyzetéről tartott előadást dr. Páva Zsolt polgármester a KAVOSZ Zrt. fórumán szerdán a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamaránál. Az ingyenes szakmai rendezvényen számos érdeklődő vállalkozás képviselője vett részt.

hirdetés

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségéből és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara társulásából létrehozott KAVOSZ Zrt. fő célja, hogy kedvezményes kamatozású hitelekkel segítse a kis- és középvállalkozásokat. Ennek megvalósításaként jött létre a Széchenyi Kártya Program 2002-ben. A szerdai gazdasági fórumon útbaigazítást kaphattak a vállalkozások, hogy miként lehet a leghatékonyabban felhasználni az EU-s támogatásokat a Széchenyi Kártya Program hitellehetőségei mellett.

pécs gazdasága, páva zsolt, hl2
Számos vállalkozó jelen volt a gazdasági fórumon

Szép Zoltán, a KAVOSZ fejlesztési igazgatója úgy nyilatkozott, a 2006-os válság és az azt követő hitelekkel szembeni bizalmatlanság kezd már eltűnni, és újra hajlandóság mutatkozik a vállalkozások részéről külső források igénybevételére.

– Komoly kihívást jelent azonban a cégek számára a 2014-2020-as uniós ciklusban az önerő biztosítása és a támogatás előfinanszírozása. Ezt segítik a Széchenyi Kártya kedvezményes opciói – mondta a vezető.

pécs gazdasága, páva zsolt, hl4
Páva Zsolt szerint minden téren jók a város perspektívái

Páva Zsolt szerint a város gazdaságát a következő években a TOP-források (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) felhasználása határozza meg. Számos konkrét célja van a városvezetésnek az összegek felhasználásával kapcsolatosan: az idegenforgalom szempontjából a TV-toronyban létrehozandó látogatóközpontot említette meg, illetve azokat az egyetemi fejlesztéseket, amelyekkel sokkal több külföldi hallgatót tudnak Pécsre csábítani.

A polgármester szerint sikeresnek mondhatóak az elmúlt években Pécsre települt vállalatok tevékenységei a munkahelyteremtés szempontjából is: ilyen az IT Services, az Unysis vagy a BUW.