Pécs bemutatkozott Krakkóban

Krakkóban vett részt és tartott előadást a helyi önkormányzatok európai kongresszusán Páva Zsolt, Pécs polgármestere. A nyolcszáz fő részvételével megrendezett kétnapos esemény célja a helyi és regionális politikai elit, a civil közösségek és az üzleti szféra szereplői közötti együttműködés erősítése, valamint az európai uniós források elosztásával kapcsolatos új pénzügyi szabályok megvitatása volt.

hirdetés

A kongresszust megnyitó beszédében Jacek Majchrowski, Krakkó polgármestere elmondta, hogy erősödik a helyi önkormányzatok közötti együttműködés, ezáltal javul az állampolgárok életszínvonala, akik így elvárják, hogy nemcsak az egészségügyi, az oktatási és az infrastrukturális, hanem a kommunikációs és szociális ellátásuk feltételei is javuljanak.

A mostani ciklusban érvényes pénzügyi elképzelések kihívást jelentenek az unió országai számára, hiszen megváltoztak a strukturális alapok. Fontosabbá vált a közös feladatok meghatározása, így a helyi önkormányzatok nagyobb mértékben részesülnek a forrásokból, mint a korábbiakban. A támogatásokat elsősorban befektetésekre, revitalizációs projektekre, valamint – ezt preferálja Pécs is – alacsony széndioxid-kibocsátású közösségi közlekedési járművek forgalomba állítására lehet felhasználni.

páva1

Pécs polgármestere egyedüli magyar városvezetőként vett részt a kongresszuson, amelyen Európai partnerség új formái címmel tartott előadást. Páva Zsolt prezentációjában a pécsi nemzetközi kapcsolatok általános és történeti bemutatása mellett a már befejezett, a jelenleg is zajló és a tervezett európai projektekről is szólt. A jövőben megvalósítandó tervek között külön kiemelte az euroregionális nemzetközi együttműködések jelentőségét, megemlítve a Pannon EGTC és a Horizon2020 programokra.

A városvezető találkozott Körmendy Adrien krakkói magyar főkonzullal és Nedeczky Sándor konzullal is. A diplomatákkal tartott megbeszélésen célként fogalmazták meg a két város között már meglévő kapcsolatok további erősítését – elsősorban kulturális vonalon.