„Sikerült egy 20 éve torz szerkezetű költségvetést átalakítani”

Csütörtöki ülésén tárgyalta Pécs közgyűlése a tavalyi költségvetés zárszámadását, amely 4,7 milliárdos pozitív egyenleggel zárt. Az ellenzék mindezt kritizálta, mondván, ez kevés, és nem igaz, ráadásul szakmai érvként azt is felhozta az MSZP, hogy szerintük a vécék sem működnek a városban. A városvezetés szerint viszont amíg korábban a szocialista-vezetésű Miskolcon legalább iparterületek fejlesztését elindították, addig az MSZP-sek ezt Pécsen nem, a Fidesz pedig ezt megtette, miközben most stabilizálták a költségvetést.

hirdetés

Páva Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP) azt mondta vitaindítóként: amikor 10 éve polgármester lett a pécsiek bizalmából, pénzügyi válsághelyzet volt, mintegy 40 milliárdos adóssággal. De volt még egy gond, évente mintegy 4,5 milliárd forintos hiány is volt a költségvetésben. A kormány azonban segítségére volt Pécsnek is, az adósságot átvállalta.

Páva Zsolt: Az áttörést a 2018-as év jelentette

A másik gond viszont megmaradt, az évente termelődő 4,5 milliárdos hiányt is kezelni kellett. 2014-ig ez a hiány 2 milliárddal csökkent, de nem szűnt meg. Visszatérítendő kölcsön formájában segített a kormány, az áttörést pedig a 2018-as költségvetés jelentette, hangsúlyozta a polgármester. Mint mondta, áttörés a korábbi gyakorlattal szemben, hogy nem voltak a költségvetésben virtuális tételek, tarthatatlan elemek, reális, a tényekre alapuló költségvetés volt. Ez minden problémát megfelelő szinten kezelt: ahol kellett, szigorítottak, ahol kellett, pluszforrást biztosítottak. Már év közben látszott, hogy jóval kedvezőbbek az adatok, most pedig világossá vált, hogy Pécs költségvetése az év végén 4,7 milliárdos pozitív egyenleggel zárt. „Sikerült egy 20 éve torz szerkezetben működő költségvetést átalakítani”, fogalmazott Páva Zsolt, aki leszögezte, természetesen ezt a modellt fenn kell tartani, nem lehet visszatérni a régi módszerhez. A polgármester elmondta, a nem kellően finanszírozott területek, például intézmények kaphatnak forrásokat a jövőben. Megköszönte a munkatársaknak, az államkincstárnak is azt a munkát, amit ezért végeztek. Az őszi választás után összeülő új közgyűlést nem hozzák abba a helyzetbe, hogy eleve hiánnyal kell kezdeniük, emelte ki Páva Zsolt.

Az MSZP WC-gate-tel vágott vissza

Gulyás Emil (MSZP) sorokat idézett a zárszámadásból, szerinte a beruházások kis százalékban teljesültek. A szocialista képviselő azt mondta, mai sajtóhír, hogy a WC-k sem működnek a belvárosban, „hát ebből van a plusz”, mondta. Szerinte erkölcsi és anyagi katasztrófában van a város.

Az MSZP-s Gulyás Emilnek a költségvetés megtakarításairól illemhelyek ugrottak be

(Az ATV valóban készített egy ilyen félrevezető, hangulatkeltő, hamis anyagot – amit tudtak is –, amelyben az alábbi állítások hangzottak el, hogy nincs a történelmi belváros környékén illemhely, holott a Széchenyi tér mellett 5 méterre van a Ciszterci közben, a Kossuth téri mélygarázsban, valamint a Kórház téren, és a Vasarely Múzeum udvarán is. Sőt, ideiglenesen, rendezvények alatt kinyitják a Szent István térit is. A szocialisták idején viszont még nyilvános vécék sem voltak a belvárosban.)

Decsi István alpolgármester azt mondta: Gulyás Emil jogász és vállalkozó, akár érthetne is a számokhoz, ráadásul itt ült mindig a költségvetés tárgyalásakor, majd részletesen elmagyarázta, hogyan is kell érteni a beruházási tételeket. Decsi István utalt rá, a szocialista vezetés idején nem épültek irodaházak, nem épült ipari park, ezt a későbbiekben kellett pótolni. Egy új iparág született Pécsett, a szolgáltatóközpontokban már több mint ezren dolgoznak Pécsett. Közölte, épülnek az új üzemcsarnokok, igazodva a piaci elvárásokhoz. Decsi István felhívta a figyelmet arra is: korábban Miskolcon is MSZP-s vezetés volt, de ott 2010 előtt előkészítették az iparcsarnokok építését, ám itt még ez sem történt meg. Az alpolgármester kiemelte: 10 százalékkal emelkedett az iparűzésiadó-bevétel, ez kétszerese az országos gazdasági növekedés átlagának.

Kővári János (ÖPE) Gulyás Emil hozzászólására úgy reagált, ezek szerint úgy sikerült 4,7 milliárdos pozitív egyenleget elérni, hogy bezárták a WC-ket, és megkérdezte: tényleg így gondolja-e a szocilista képviselő, hogy ennyi volt a munka lényege? Szomorú lenne, ha a pécsiek ilyen teljesítmény után akár egy kutyaházat rábíznának erre az ellenzékre, mondta Kővári János, felvetve, hol vannak az ellenzéki képviselők egyáltalán, hiszen többen is hiányoztak a padsorokból. Kővári János utalt a balliberális pártok által támogatott polgármesterjelölt ígéreteire is, és úgy fogalmazott, ha az ingyen parkolást, ingyen telefont valóban bevezetnék, újra milliárdos adóssága lenne Pécsnek.

Kővári János (ÖPE) szerint az iparűzési adó növekedését nem lehet letagadni, nem lehet azt mondani, hogy ez egy manipulált szám

Kővári János (ÖPE) azt mondta, végre maga mögött hagyhatja Pécs a sikertelen időszakot. Mint elmondta, ő látta a szocialista időszak rossz döntéseit, ugyanakkor szerinte a 2014–2017 közötti évek nem sikerültek jól. De azt el kell ismerni, hogy az elmúlt időszak nagyon komoly munkát hozott. Az iparűzési adó növekedését nem lehet letagadni, nem lehet azt mondani, hogy ez egy manipulált szám, mondta az ellenzéki képviselő. Kővári János hangsúlyozta, emlékszik a korábbi szocialista városvezetésre, akik hitelfelvétellel próbálták megoldani a helyzetet. Most vitathatatlan, hogy elkezdett növekedni a város gazdasági teljesítménye, az intézmények, cégek pedig racionálisabban működnek, mondta Kővári János. Az ÖPE-s képviselő közölte, zöld fordulatra van szükség, és ismertette azt a javaslatot, amelyről korábban sajtótájékoztatón is beszámoltak: közvetlenül közösségi kezdeményezésekre fordítsák az 1 százalékát a város összadóbevételének.

„Bejön a semmire, és osztja az észt!”

Több vita is kialakult az előterjesztés tárgyalásakor. Kővári János (ÖPE) szerint az ellenzék többi pártja nem tesz le javaslatokat, míg a jobbikos Fogarasi Gábor szerint számos javaslatuk volt, de nem volt esélyük az elfogadtatásra. Kővári János szerint viszont nem készültek fel arra az ellenzéki oldalon, hogyan kellene egy várost vezetni, ezt politikai felvetésekkel próbálják elfedni.

A jobbikos Fogarasi azt mondta, ő nem huszonéves, hanem 34, és van munkája, miután Fodor Ibolya számon kérte, hogy miért röhögi ki a képviselőket

A független Fodor Ibolya a vitában a jobbikos Fogarasi Gábornak címezve azt mondta: sem munkahelye, sem családja, fellengzős stílusban, huszonévesen hogyan veszi a jogot arra, hogy kioktasson, kiröhögjön más képviselőket? A független képviselő azt mondta: ha egy családi költségvetést nem rak össze, hogyan bírálja a városit? Azt mondta Fogarasi Gábornak: „Bejön a semmire jobbikosként, és osztja az észt!” Fodor Ibolya arra hívta fel a figyelmet: a képviselői munka lényege az alázat. Fogarasi Gábor azt mondta válaszként, nem huszonéves, hanem 34, és van munkahelye, nem lopott pénzből él.

„Minél rosszabb a városnak, annál jobb nekünk”

Őri László alpolgármester szerint az ellenzék számára savanyú a szőlő. Azt mondta, az ellenzék úgy gondolja 10 éve: „minél rosszabb a városnak, annál jobb nekünk”, de kiderült, ez nem igaz. Az ellenzéknek címezve azt mondta: „mérhetetlenül káros az önök tevékenysége, a sok hazugság”, mint fogalmazott, az ellenzék a város adóssága kapcsán is 20-30-40 milliárdos tételekkel házalt a médiában. Őri László közölte, pécsiként is felháborítónak tartja, hogy az ellenzék ezzel folyamatosan rossz hírét kelti a városnak. Az MSZP-s Gulyás Emil korábbi felvetésére reagálva azt mondta, a nincs nyilvános WC témája is olyan hazugság, „amit önök terjesztenek”.

Nem tudják feldolgozni, hogy miközben önök évek óta csődről beszélnek, majdnem ötmilliárdos pluszban zárt a költségvetés – mondta Őri László, aki arra kérte az ellenzéket, jó lenne, ha csatlakoznának azokhoz, akik építeni akarják Pécset, hiszen az a közös otthonunk.

Páva Zsolt polgármester zárszóként elmondta, nem készültek arra, hogy biztató szavakat kapnak az ellenzéktől, nem is tartanak rá igényt. De felhívta rá a figyelmet: a teremben Pécs város képviselői ülnek, a pécsi mivoltuk az alap, és nem a pártdelegáltság. Amikor rosszul mentek a dolgok, kapta a kritikát a városvezetés, amikor végre látszanak a pozitív jelek, erre is elkezdenek „sanda, álságos” kritikákat megfogalmazni az ellenzéki részről. Páva Zsolt kiemelte, a zárszámadás olyan beszámoló, amelyet szakemberek, könyvvizsgálók, az államkincstár is részletesen átnézett. Páva Zsolt úgy fogalmazott, egy cseppnyi belátást várna, hogy hátha van valami jó is. Utalt rá, amikor a 2000-es évek közepén Pécs elnyerte az EKF-címet, a mai városvezető koalíció ellenzékben is örült, hiszen a város sikere mindannyiunké. A „minden rossz” hangoztatása nem jó irány, mondta Pécs polgármestere.

Hirdetés