33 milliárd pécsi munkahelyekre és gazdaságfejlesztésre

A következő hat évben összesen több mint 33 milliárd forintos uniós forrást költhet el a pécsi önkormányzat elsősorban fejlesztésekre, ez pedig új munkahelyeket is jelent – jelentette be a polgármester egy pénteki, az EU-s fejlesztésekről szóló konferencián a Zsolnay-negyedben.

hirdetés

Páva Zsolt a következő évek forgatókönyvét ismertetve elmondta, az utóbbi évtizedek legkomolyabb fejlesztési forrásai érkezhetnek a városba 2020-ig. A legfontosabb cél pedig a helyi gazdaság megerősítése és új munkahelyek létrehozása lesz a következő években uniós milliárdok felhasználásával.

Elmondta: Pécs már közelmúltban elindult újraiparosítása tovább folytatódik: az M60-as sztráda melletti ipari parkot befejezik, a vásártér egy részén iparterület alakul ki a Hauni számára, Tüskésrét területén pedig hőre alapozott iparfejlesztés valósul meg. Uniós források felhasználásával a Verseny utca, Mohácsi út, Nagyárpádi út térségén is ipari területeket alakítanak ki.

fejlesztési konferencia2

A kis- és közepes vállalkozások számára tőkealapot hoznak létre, amelyből a banki ügyintézésnél egyszerűbben támogatják a helyi ipari szereplőket, s fejlesztik a gépipari képzést is.

A helyi termékek piacra jutását új vásárcsarnok építésével, a többi piac felújításával, hűtőház és feldolgozóüzem létesítésével fejlesztenék.

A közszolgáltatásokat is uniós forrásokból javítanák, például a Tüke Busz számára új közlekedési telephelyet alakítanak ki, a távhőszolgáltatónál pedig a vezetékek, hőközpontok további fejlesztését szeretnék megoldani.

Elindul Pécs geotermikus energiájának részletes feltárása, folytatják az önkormányzati épületek energetikai fejlesztését, a Tüskésréten pedig napelemparkot fognak létesíteni.

Páva leszögezte: a hihetetlen intenzitású záporok miatt folytatják a csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztését, lecserélik az öreg buszokat és elkezdik egy tömegközlekedési csomópont kialakítását.

Több zöld terület is lesz Pécsen, például a mostani vásárcsarnok helyén és a jelenlegi Centrum-parkolóban lesznek liget-szerű területek.

Elmondta még: a „Kreatív Pécs” program keretében irodákkal töltik meg a Nick-udvart, fejlesztik a Misinatető környékét és múzeumi központot alakítanak ki a belvárosban.

[box title=”Összesen 70 milliárd jut Baranyába” box_color=”#3040ca”]A 2014-2020 közötti uniós fejlesztési ciklusban Baranya megyében a Területfejlesztési Operatív Programból mintegy 70 milliárd forint jut fejlesztésre – ismertette a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. Rákossy Balázs előadásában elmondta: a gazdaságfejlesztésben vezető szerepet játszó Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) nem nevesít dedikált forrásokat, ugyanakkor megteremti a lehetőséget a helyi gazdasági szereplők számára, hogy pályázzanak a program forrásaira. [/box]