58 éve volt ’56

Pécs a szeszélyes idő ellenére 58-ik alkalommal méltán emlékezett az 1956-os eseményekre csütörtökön a Színház téren. Az ünnepség során számos pécsi szervezet helyezett el koszorút az október 23-i emlékkőnél és dr. Debreczeni László is beszédet mondott. A megemlékezés zárása a Zeneszüret Fesztivál kezdete volt egyben. 

hirdetés

Az ünnepség és koszorúzás előfutára egy olajzöld korabeli Csepel gépjármű volt, melyen az érdeklődő gyermekek és szüleik már tíz órától furikázhattak a Széchenyi tér és a Kossuth tér között. A csípős hideg ellenére nagy volt az érdeklődés, az ünnepség kezdetére a Csepel gépjármű is befutott a Színház térre. A Pécsi Ércbányász Koncertfúvószenekar nyitotta a megemlékezést a Himnusszal.

56 megemlékezés0

56 megemlékezés8

A megemlékezést, példamutató életútjának és hazaszeretetének elismeréseként Pro Civitate Emlékérem díjban részesült dr. Debreczeni László, nyugalmazott tiszti főorvos kezdte beszédével. A doktor egyébként egyetemistaként is részt vett az 56-os eseményeken, beszédében személyes, megrendítő élményeket mesélt a jelenlevőknek. Felszólalását Olexa László, a Mohácsi Farostlemezgyár Munkástanácsának elnöke egészítette ki gondolataival.

A beszédeket követően többek között a Baranya Megyei Kormányhivatal, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a Fidesz-KDNP és a Baranya Megyei Rendőrkapitányság is elhelyezett koszorút a Színház téri, október 23-i emlékkőnél.

56 megemlékezés2

56 megemlékezés5

Az ünnepség zárásaként az érdeklődők a Zeneszüret Fesztivál apropóján a Nemzeti Színház Kamaratermében ingyenes hangversenyen vehettek részt a Duna Szimfonikus Zenekar és a Magyar Állami Népiegyüttes táncosainak szervezésében. A családok egészen 14:00-ig roboghattak az olajzöld 56-os Csepel gépjárművön.