Pécs az igazi fesztiválváros

Összehasonlításképpen körülnéztünk a városok fesztiválkínálataiban, és a Pécs-méretű települések éves programkínálatait összemértük városunkéval. Valóban fesztiválváros Pécs, vagy csak próbál felzárkózni?

hirdetés

Debrecen, Szeged, Miskolc és Pécs programkínálataiban böngésztünk és mértük fel az éves helyzetet.

[note note_color=”#a1deba”]

Azt le kell szögeznünk, hogy mind a négy város remek és izgalmas programokat szervez egész évben. Azt is fontos megjegyezni, hogy mi kizárólag a hivatalos városi programokat kértük ki, de természetesen ezeken kívül más, önálló kezdeményezésű happeningek is vannak.[/note]

A kéthetes bornapokon és az egész decemberben zajló karácsonyi ünnepeken kívül Szeged semmi nagyszabású fesztivállal nem örvendezteti meg a lakosságát az idén. Debrecen ennél felkészültebb, a palettán találtunk jazz napokat, folklór fesztivált, borkarnevált, virágkarnevált, irodalmi napokat és könyvehetet, ám ezek a fesztiválok is csak 3-5 naposak. A miskolci ajánló között a legvonzóbb program az EFOTT, ezen kívül találunk lecsó-, kocsonya- és vásárfesztivált is a naptárban. Mind a három város kínálata kecsegtető, ám némi számolgatás után látható, hogy Pécs két-háromszor több fesztivállal csalogatja a városba a turistákat és a helyieket is.

bor fesztivál1
Bor, mámor, Pécs

Pécs kínálata közt találunk Jégvirág fesztivált, Janus-napokat, futófesztivált, Zsolnay Fesztivált, fűszerünnepet és grillbajnokságot, táncfesztivált, POSZT-ot, Sétatér Fesztivált, Egyházzenei Fesztivált, nyári színházi programokat, Hangulatsziget és Romkocsma Fesztivált, Déli Kapu Fesztivált, Szamárfül Fesztivált, Régizenei fesztivált, Pécsi Napokat és Karnevál Weekenedet, Ars Sacra Fesztivált, utcafesztivált, múzeumok fesztiválját, Korunk zenéje Fesztivált, tökfesztivált és adventi kézműves- és mesevásárt is.

A bővebb éves programokat ITT tekinthetik meg.

Hangulatsziget 3
Zsonglőrök …
Hangulatsziget 1
… és zenészek a jelenleg zajló Hangulatsziget fesztiválon

A városok kínálatait összevetve azt vettük észre, hogy Pécs kiemelkedően sok energiát öl a fesztiválszervezésbe, annak ellenére, hogy akadnak versenytársai, ami a programszervezést illeti. Mind önkormányzati, mind egyéni szervezésben városunk láthatóan több programmal örvendezteti meg lakosságát, mint a hasonló populációjú várostársaik. Ráadásul programjaink hozzávetőlegesen 1-2 hétig tartanak, van olyan rendezvény, ami egy hónapig is eltart.

Jelenleg a Hangulatsziget és Romkocsma Fesztivál zajlik városunkban, szintén egyhónapos rendezvény, melyet számos másik feszt követ majd soron a nyár folyamán. Érdemes szemezgetni, a kínálat rendkívül színes.