Kipucolják az egész várost

Idén május 15. és 17. tartják az országos TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akciót, amelyhez Pécsen is számos civil szervezet és magánember csatlakozott. A kezdeményezésben a Biokom Nkft. és az önkormányzat is részt vesz – a részletekről Őri László alpolgármester beszélt kedd délelőtti sajtótájékoztatóján.

hirdetés

Az alpolgármester szerint az idei Várostakarítás akciót idén az országos Teszedd! akció keretében szervezik meg Pécsen a Biokommal közösen.

– Pécsre jelenleg is a kultúra városára tekintünk, így fontos, hogy évente néhány alkalommal nagyobb takarítást rendezünk a város forgalmasabb közterein vagy azokon a területeken, amelyek a turisták által leginkább látogatott helyszínek.

Idén ezért két helyen várják a pécsieket: pénteken délelőtt fél tíztől a kertvárosi Nagy Imre út 9-11. alatt található játszóteret Csizi Péter honatya és Őri László vezetésével tisztítják meg a városrész önkormányzati képviselői – Kövesi Mária, Deli Eszter, Hári József, Grób Gábor és Csizmadia Péter – a lakókkal közösen, míg ugyanazon napon 11 órától az önkormányzati hivatal dolgozóival közösen Girán János alpolgármester és Juhászné dr. Müller Mariann várja a pécsieket a tettyei játszótéren. Ezen két helyszínen túl azonban a város számos pontján lesz várostakarítás.

– Pécsen 87 ezer négyzetméter járda tisztításáról gondoskodik hetente a Biokom, 141 511 folyóméter járdát takarít a cég rendszeresen gépi utcaseprés keretében. Emellett negyven saját alkalmazott és további 64 közfoglalkoztatott dolgozik azért, hogy Pécs utcái tiszták legyenek – tette hozzá a politikus.

A közfoglalkoztatás keretében pedig még háromszázan vesznek részt a zöldfelületek karbantartásában, “őket látjuk tavasztól őszig a szegélyek gyommentesítését és fűnyírását végezve”. Mindezeknek köszönhetően egyre kevesebb az elhanyagolt közterület.