A nagy csöndre készül Pécs díszpolgára

A Pécs Város Napján adták át a városi díszpolgári címét, amit idén Romváry Ferenc művészettörténész kapott meg. Zenészek, városházi dolgozók, sportolók, nyugdíjasok és ifjú tehetségek a kitüntetettek között. 

hirdetés

Az ünnepi közgyűlésen Páva Zsolt, Pécs polgármestere felidézte: a korábbi években a fejlesztési pénzek viszonylag szerényen álltak rendelkezésre, eltekintve a Kulturális Fővárosi Programtól, ugyanakkor a Társadalmi Operatív Program keretében most minden remény megvan arra, hogy a város újabb forrásokat érjen el.

város napja, hl01

Az elmúlt évben sikerült előrelépni több területen is, hiszen folytatódott a buszcsere-program, a gyermekétkeztetés is jobb feltételek között zajlik ma, a város közterületei is megszépültek, hiszen volt olyan időszak, amikor ezer közfoglalkoztatott dolgozott egyszerre Pécsen.

– Fontos lépés volt az is, hogy a Mecsek-Dráva program keretében teljesen új hulladékgazdálkodási rendszert vezettünk be, amellyel sokkal több hulladék újrahasznosítására kerülhet sor – mondta Páva Zsolt, aki kitért a közelmúltban lezajlott Europa Cantat nemzetközi visszhangot kiváltó sikerére is, valamint az Értékes Pécs projektre is, amelynek keretében számos egyházi intézmény újult meg.

város napja, hl06

– Mindezt nyugodtan, szakszerűen, az ügyekre odafigyelve vittük végbe, tehát rend volt a városban – szögezte le Páva Zsolt.

A város polgármestere, Pécs jegyzője, Lovász István és  Őri László alpolgármester az ünnepi közgyűlés keretében adta át díszpolgári címet és a városi kitüntetéseket.

város napja, hl11

Romváry Ferenc, Pécs idei díszpolgára megható beszédében a nemrégiben elhunyt szeretett feleségének, élete jobbik felének ajánlotta a címet, és számos korábban kitüntettet is megemlített. Mint mondta, amikor 1963-ban Pécsre került, ő volt az egyetlen vidéki művészettörténész muzeológus, de hamar rátalált a követendő útra.

– Felismertem, hogy idéken nincsenek képtárak, de van rájuk igény – mondta, hozzátéve azt is, hogy Pécsen több múzeum létrehozásában is részt vehetett, de szervezett kisplasztikai biennálét, folyóiratot alapított, lexikont szerkesztett, könyveket írt.

– Megfáradtam, készülök a nagy csendre. De szeretném még megélni, hogy a pécsi múzeum mélyrepülése megálljon, visszaforduljon abba az irányba, amikor szakértelem vezérelte a cselekedet. Ne adjunk több muníciót az ellendrukkernek, az ámokfutást be kell fejezni – tette hozzá.

város napja, hl10

 

Pécs Város Díszpolgára kitüntető cím – Romváry Ferenc
A lelkiismeretes, fáradhatatlan gyűjtői tevékenysége, valamint életpályája méltó elismeréseként érdemelte ki Romváry Ferenc a Pécs Város Díszpolgára kitüntető címet 2015-ben. A muzeológia és újkori művészettörténet témában summa cum laude doktorált Romváry Ferenc munkássága Pécs város művészeti és képzőművészeti életében fél évszázadon keresztül jelentős, elismerésre méltó lenyomatot hagyott. Életpályája során mintegy 100 jelentős hazai és külföldi kiállítás szervezője és rendezője. Gazdag publikációs tevékenységét számos könyv, önálló magyar és idegen nyelvű kiadvány, monográfia, album jelzi. 1963-tól a pécsi Janus Pannonius Múzeum munkatársa. Több mint harminc éven keresztül az országos kisplasztikai- és az országos kerámia biennálék főszervezője és rendezője, forrásértékű katalógusok szerkesztője, az ország legjelentősebb modern kerámiagyűjteményének létrehozója. A pécsi Modern Magyar Képtárban másokkal együtt létrehozta az ország legjelentősebb, a XX. századi magyar művészet teljes keresztmetszetét adó, nemzetközileg is magasan elismert, páratlan vidéki képzőművészeti gyűjteményt. Jelentős szerepe volt a Zsolnay-gyűjtemény tízezres kerámiaraktárának és adattárának rendszerezésében, szakszerű, belső múzeumi rendjének kialakításában. Kitartó munkájának eredményeként készült el könyv formájában a Zsolnay-örökség. Magas szintű szakmai munkájával létrejött a Káptalan utca múzeum céljára történő átalakítása, a „múzeumutca”, a Zsolnay múzeum köré csoportosítva a többi múzeumot. Sokrétű művészeti tevékenységét jelzi a Szerecsen patikamúzeum és a Sportmúzeum szakmai rendezése. 1991 és 1995 között a Csontváry-életmű miniszteri biztosa, a teljes életmű restaurálásának felelős irányítója. A 2004 és 2005 között Pécsett, Budapesten a Magyar Nemzeti Galériában, majd Stockholmban, Rotterdamban és Münchenben bemutatott Csontváry-kiállítás rendezője, az önálló svéd, holland és német nyelvű Csontváry-katalógus szerzője és szerkesztője. A Csontváry Múzeum Pécsett történő kialakításában, létrehozásában kiemelkedő érdemei vannak Romváry Ferencnek, tevékenysége, munkássága jelentős szerepet játszott abban, hogy Pécs adhat otthont a Csontváry-képeknek. 1970-ben a Szocialista Kultúráért kitüntetéssel, 1994-ben a Pro Civitate emlékéremmel, 1996-ban Munkácsy-díjjal ismerték el munkásságát. Az ’56-os Szövetség Szabó János emlékérem tulajdonosa. 2013-ban TÜKE-díjjal tüntették ki.
Városi kitüntetésben részesültek

Pro Civitate díj – Budavári Attila Orgonaépítő tevékenysége, életpályája méltó elismeréseként érdemelte ki a Pro Civitate díjat.

Pro Civitate díj – dr. Németh Péter A tudományos és immunológiai diagnosztikai tevékenysége, életpályája méltó elismeréseként érdemelte ki a Pro Civitate díjat.

Pro Civitate díj – Kleisz Zoltán A sikeres vállalkozói, eredményes gazdaságfejlesztési tevékenysége elismeréseként érdemelte ki a Pro Civitate díjat.

Pro Communitate Díj – Punnany Massif hip-hop zenekar Magas színvonalú zenei, előadói tevékenységük elismeréseként érdemelte ki a Punnany Massif zenekar a Pro Communitate díjat.

Pro Communitate Díj – Pécsi Rotary Klub A kiemelkedő közösségépítő és fejlesztő humanitárius tevékenysége elismeréseként nyerte el a Rotary Club Pécs a Pro Communitate.

Pro Communitate Díj– Nyugdíjas Pedagógusok Barátság Kórusa Fáradhatatlan, önzetlen tevékenységük elismeréseként nyerte el a Nyugdíjas Pedagógusok Barátság Kórusa a Pro Communitate díjat.

Városháza Emlékérem – Tám László Fotóművészi tevékenysége, életpályája méltó elismeréseként érdemelte ki a Városháza Emlékérem kitüntetést.

Városháza Emlékérem – Kínai Csaba (He Zhi Qiang) Pécs város közéletének meghatározó alakjának méltó elismeréseként nyerte el He Zhi Qiang Kínai Csaba a Városháza Emlékérem kitüntetést.

város napja, hl07

Városháza Emlékérem – Pécsi Zománcműhely Egyesület Kiemelkedő képzőművészeti tevékenysége elismeréseként nyerte el a Pécsi Zománcműhely Egyesület a Városháza Emlékérem kitüntetést.

Városháza Emlékérem – dr. Varga Pál Józsefné A lelkiismeretes, és igen magas színvonalon végzett lakásgazdálkodási munkája elismeréseként érdemelte ki dr. Varga Pál Józsefné részére a Városháza Emlékérem kitüntetést.

Városháza Emlékérem – Pálvölgyi István Lelkiismeretes, és magas színvonalon végzett tevékenysége elismeréseként érdemelte ki a Városháza Emlékérem kitüntetést.

Pécs Város Fiatal Tehetsége Díja: Márk Tamás – díj – Boros Misi Boros Misi számára kiemelkedő zenei tehetsége elismeréseként kapta a Márk Tamás – díjat.