Pécs: egerek segítik a rákgyógyítást

Elsősorban az immunológiai kísérletekben, a rákkutatásban és az őssejtkutatásban használják fel a pécsi új állatházba került egereket. A középtávú fejlesztési cél, hogy genetikailag módosított egereket is előállítsanak a pécsi kutatók.

hirdetés

Csaknem 200 egér érkezett már az egyetem új állatházába, de a tervek szerint számuk ennek akár a százszorosa is lehet majd.

A speciális, kórokozóktól mentes, megfelelő mutatókkal bíró új állatház nemzetközi szinten is kimagasló kutatásokat tesz lehetővé. Kevesebb állatot kell felhasználni, és a kapott adatok megbízhatóbbak, mint a meglévő állatházaké. A pécsi és az eszéki egyetem közösen nyert egy több mint 300 ezer eurós pályázaton, így épülhetett meg a pécsi létesítmény.

Az úgynevezett Transzgén/SPF állatház elengedhetetlen a magas szintű biotechnológiai kutatásokhoz.

Új felfedezésekben segíthetnek

– Ha egy betegből származó daganatot beoltok, azzal szemben az egér védekezik. De hogyha immunhiányos, akkor egy betegből jövő egyéni daganatot tudunk az egérben propagálni. Ez hatalmas előrelépés. Nem vagyunk arra kényszerítve, hogy szövettenyészetekben dolgozzunk, hanem az életnek megfelelő körülményeket lehet ilyen egerekkel felhasználni – mondja Balogh Péter egyetemi adjunktus.

Az egerek a legelfogadottabb amerikai és európai forgalmazóktól érkeznek. Az állatok darabja 2000-3000 forint körül mozog. Steril dobozban szállítják őket Pécsre. Tisztítás, vagyis ultraibolya fény besugárzás után rakják őket a steril környezetbe, ahová csak védőfelszerelésben lehet belépni. A steril szobából kikerülő állatokat használják fel a kutatásokhoz.

– Elsősorban immunológiai, daganatkutatás, illetve őssejt-biológiai témákon kezdjük el akár az egyetemi, beleértve az elméleti, illetve a klinikai kutatásokat. Később az egész régió számára lehet kiszolgáló funkciója az állatháznak, ami valószínűleg az egyetem renoméját is emeli – tette hozzá Balogh.

A kutatásokhoz 4-6 hetes egereket használnak fel. A cél a meglévő úgynevezett egértörzsek felszaporítása, de újak beszerzését, sőt kifejlesztését is tervezik Pécsett. A hosszú távú cél pedig genetikailag módosított, vagyis transzgenikus egerek létrehozása. Az új állatház nélkül ez nem lenne lehetséges.

Kiemelt fotónk illusztráció