Pécs egy igazi fűszereskert

Lehet szedni, de csak saját felelősségre

Pécs egy komplett kis fűszeres konyhakert, közterületei tele vannak illatozó zöldfűszerekkel, amelyek tökéletesek lehetnek egy gyorsan összedobott spagettibe. Szedésük és fogyasztásuk mégsem ajánlott.

hirdetés

A szemfüles sétálgatók a belvárosban és Pécs más közterületein is belefuthatnak különböző fűszernövényekbe, amelyekről sokan úgy vélik, hogy simán fel lehet őket használni a vacsorára készített olaszos tésztaételek megbolondítására. Nos, a helyzet egy kicsit más, ugyanis a városban termő zöldfűszerek és egyéb ehető fűszernövények nem azért ontják magukból az étvágygerjesztő illatokat, amiért gondolnánk.

Virágoznak a fűszerek a főtéren
Virágoznak a fűszerek a főtéren

Nagy Ervin, a Biokom zöldterület-gazdálkodási részlegvezetője lapunknak elmondta, hogy a fűszernövények városi kiültetésére pár éve a városvezetés kezdeményezése után került sor. Régóta tervezték már ugyanis, hogy a pécsieket és a városba látogatókat – a mediterrán hangulatot erősítve – zöldfűszer-illattal bódítják majd el.

Ez pedig be is jött, Pécsett ugyanis számos közterületen illatoznak már az olyan klasszikus fűszerek, mint a rozmaring, a bazsalikom, a zsálya, a lestyán, de még a mángold is. Hogy mégis hol? A Széchenyi téren, az Apáczai Csere János téren, a Mecsek Áruház előtt, a Boldogságház udvarán, a Barbakán kertben és a Berek-sétányon.

Lehet szedni, de csak saját felelősségre
Lehet szedni, de csak saját felelősségre

A kellemes illatok azonban senkit ne befolyásoljanak, a városi fűszernövényeket a Biokom szakemberei nem azért ültették, hogy mindenki kedvére szüretelhesse őket. Természetesen a lehetőség adott a növények leszedésére, és senki nem fogja meggátolni azokat, akik a legközelebbi térről hozzák a friss bazsalikomot a készülő spagettibe, azt azonban érdemes tudni, hogy ezeknek a növényeknek nagyrészt olyan díszváltozatával találkozhatunk a városban, amelyek nem feltétlenül ételekbe valók.

Fűszernövényt inkább termesszünk magunk
Fűszernövényt inkább termesszünk magunk

Ezen felül pedig jó, ha tudjuk, hogy a városban ültetett – vagy csak spontán nőtt – növények, így a zöldfűszerek is olyan forgalmas helyek közelében nőnek, ahol még éri őket a kipufogógáz és más, egészségre ártalmas anyagok, ebből kifolyólag pedig fogyasztásuk sem ajánlott.

A városban növő – de nem a Biokom által termesztett – gyümölcsfákkal is ez a helyzet, ez a probléma viszont kicsit komolyabb, ugyanis a vadkörtét, vadszilvát és a vadalmát is többen pálinka- és lekvárfőzési célokkal szüretelik. Ez a veszély a zöldfűszereket azért egyelőre még nem fenyegeti.

Az intenzív egynyári virágoktól roskadozó közterületi virágágyásokba ültetett fűszernövények tehát inkább csak illatukkal és látványukkal, színükkel-formájukkal emelik a város hangulatát és nyárias szépségét, mindemellett pedig népszerűsítik is ezeket a hasznos növényeket, mondta Nagy Ervin.