Megindult a másfél milliárdos munka

Elkezdődtek a Pécsi Egyházmegye kezelésében lévő belvárosi épületek felújítási munkálatai Pécsen; a 2015 elejéig tartó munkálatokra 1,5 milliárd forintot költenek uniós forrásokból.

hirdetés

Bő egy évvel ezelőtt kötötték meg azt a támogatási szerződést, amely lehetővé teszi, hogy Európai Uniós forrásból közel 1,5 milliárd felhasználásával megújulhasson a pécsi püspökség több nevezetes épülete Pécsen. A munkálatok a püspöki palotát és annak udvarát, a székesegyházat, a dzsámit, a Csontváry Múzeum épületét, a püspöki magtár épületét, a Martyn-házat és a Káptalan utcában a zarándokszállás épületét is érintik.

A Pécsi Egyházmegye az elmúlt egy évben elkészítette a kiviteli terveket, részben lefolytatta a közbeszerzési eljárásokat, így a kivitelezési munkák egy része már 2013 őszén elkezdődött. – A Martyn-ház és a zarándokszállás felújítása már zajlik, s a Széchenyi téri dzsámi rekonstrukciója és restaurálási munkái is a tervezett ütemezés szerint folynak – áll a Pécsi Egyházmegye lapunknak eljuttatott közleményében.

Dzsámi, felújítás 006

– A soron következő nagy lépés a székesegyház és a püspöki magtár kivitelezésének megkezdése lesz, de márciusig az összes még hátralévő munkálat is elindulhat. A tervek szerint a felújítások 2015 elejére elkészülnek, és abban az évben a Pécsi Egyházmegye már teljesen új turisztikai szolgáltatásokkal és egyedülálló látnivalókkal várja az érdeklődőket – pécsieket és turistákat egyaránt – közölte lapunkkal a püspökség.

A beruházások során új vendéglátóhelyek és ajándékboltok nyílnak az egyházi értékek környezetében, valamint egy új rendezvénytermet is kialakítanak. A könnyű tájékozódást információs pontok biztosítják, a gyermekeket pedig külön foglalkoztató műhely várja majd. A fogyatékkal élők számára az épületek akadálymentesítése is megvalósul.

Udvardy György megyéspüspök tavaly novemberben jelentette be, hogy “A püspökvár titkai, a püspöki palotától a dzsámiig” elnevezésű projekt segítségével európai uniós forrásból kapott lehetőséget az egyházmegye régóta tervezett rekonstrukcióinak megvalósítására, az egyházmegye értékeinek, kincseinek bemutatására.

[box title=”Nem lesz belépő a székesegyházba” box_color=”#a01212″]Újdonság, hogy januártól nem kell belépőt váltani a székesegyházban, helyette az egyházmegye adományokat fogad a látogatóktól, hívőktől. A Dóm Kőtárat pedig az egyházmegye működteti tovább, a tematika hasonló lesz a mostanihoz.[/box]

Páva Zsolt polgármester akkor arról szólt, hogy a fejlesztés növelheti a város idegenforgalmát, méltó helyet biztosít gyűjtemények elhelyezéséhez.

Az eseményen beszámoltak róla, hogy a beruházás keretében felújítják és látogathatóvá teszik a székesegyház délkeleti tornyát, továbbá a tető javításával megszüntetik a bazilika beázását, védelmet biztosítva Székely Bertalan és Lotz Károly felbecsülhetetlen értékű freskóinak.

Kitértek rá, hogy megnyílik a látogatók előtt a püspöki palota és annak kertje, valamint a kertből a püspöki pincészetbe vezető titkos alagút. A pincészet mellett borászati kiállítást rendeznek be, a magtár pedig átépítését követően rendezvényhelyszínként működik majd.

Megújul és egyházi témájú tárlatnak ad otthont a Káptalan utcai Martyn-ház is, fejlesztik a közelében lévő zarándokszállást, rendbe hozzák a Csontváry Múzeum épületének homlokzatát, megszüntetik a beázást a belvárosi Gázi Kászim Pasa dzsámijában, és megnyitják az épület altemplomát a nagyközönség előtt.

  • Szekeres András

    Az épületeket vajon robotok újítják fel?Szerintem inkább szorgos munkás kezek!