Pécs Európa legjobb 20 egyetemvárosa között!

A forgalmas karokon több a besurranó is...

Az olasz Corriere della Sera újság utazással foglalkozó oldala tette közzé Európa 20 legjobb egyetemvárosát, amely felsorolásban Pécs is szerepel, többek között olyan városokkal együtt, mint Oxford, Manchester, Dublin, Bologna vagy Heidelberg.

hirdetés

A legjobb európai egyetemvárosok ranglistáját a Qs World University Ranking és a Qs Best Student Cities éves rangsorolása a világ egyetemvárosairól, valamint a The Times Higher Education a világ oktatási intézményeit érintő értékelése is alapján állították fel.

A cikk szerint a nevesített városok ismérve a gazdag kulturális örökség és az egyetemük jó hírneve mellett a jó életminőség. Mindegyikük fiatalos, élettel teli, innovatív, ugyanakkor régre visszanyúló akadémiai történelemmel rendelkezik.

A listán szereplő egyetemvárosok nagyon különbözőek egymástól, azonban van valami, ami mégis összeköti és hasonlóvá teszi őket, folytatja a cikkíró: a történelmi épületek között, az egyetemi campusban és a diákok által látogatott tereken sétálva úgy érzi az ember, hogy olyan kiváltságos helyen van, amely a helyi világi hagyományokban mély gyökerekkel rendelkezik, ugyanakkor a jövő felé tekint. Olyan helyek ezek, amelyeknek lelkük van és lelkesíteni tudnak.

Pécs Nyugat-Európa és a Balkán kereszteződésénél fekszik és a kulturális sokszínűség az erőssége – emeli ki a cikk. Pécsen egy olyan integrációs modell valósul meg, amely magába foglalja a magyar, a szerb, a sváb és a horvát nemzetiségeket. A pécsi egyetem jelenlegi formájában 1912-ben kezdte meg működését, még ha 1921-ig Pozsonyban is volt a székhelye.

Érdekesség, mutat rá a cikkíró, hogy a városban található az ország legelismertebb olasz -magyar kétnyelvű gimnáziuma is. A város ókeresztény temetőjét a világörökség részévé nyilvánították – olvasható a rövid ismertetőben.