Pécs fejlődése a vasúttal indult el

Emlékülést és fogadást tartottak csütörtök délelőtt a MÁV Zrt. pécsi vezetői, augusztus elsején ünnepelte ugyanis 100. szülinapját a helyi vasútigazgatás. Az eseményen többek között felszólalt Páva Zsolt polgármester is. A születésnapra felújították a „Nyalóka” nevű gőzmozdonyt, és emléktáblát is avattak.

hirdetés

2013. augusztus 1-jén volt a pécsi vasútigazgatás centenáriuma. Ebből az alkalomból csütörtök délelőtt emlékülést és fogadást tartott a MÁV Zrt. Az eseményen többek között megjelent Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Pál László, a MÁV vezérigazgató-helyettese és Majdán János, a PTE egyetemi docense is.

A rendezvényt Orbán Zsolt, a MÁV pécsi területi igazgatója nyitotta meg, akitől a jelenlévők megtudhatták, hogy 1913. augusztus 1-jén Lőrinczbányai Littke Jenő vezetésével állt fel az első pécsi vasúti igazgatóság. A 100. születésnap alkalmából pedig korábban már felújították a „Nyalóka” névre hallgató gőzöst a pécsi MÁV igazgatóság udvarában, illetve lelepleztek egy emléktáblát az épület fő lépcsőházában.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere gratulált a századik születésnaphoz, és megjegyezte: vasút nélkül a város nem indult volna fejlődésnek.

Páva szerint Pécs fejlődésének egyik alapja volt a vasút

– Korábban Pécs egy nagyjából 40 ezer lakosú kisváros volt, csak a vasútigazgatóság idetelepülésével indulhatott meg a fejlődés. Komoly változásokat hozott tehát az 1913-as év, gondoljunk csak a főpályaudvarra, amely azóta is meghatározza Pécs arculatát – tudtuk meg Páva Zsolttól.

Majdán János, a PTE egyetemi docense is a vasút fontos társadalmi és gazdasági jelentőségét emelte ki.

Megtudhattuk, hogy a MÁV-nak köszönhető, hogy az egész ország területén elterjedt például a muskátli. De elárulta azt is, hogy mintegy 150 családot költöztettek ide a Pécsi Vasútigazgatóság megalakulásával. A történész az eseményen mutatta be könyvét is, amely a Mozaikok a pécsi vasútigazgatás 100 éves történetéből címet viseli.

A vonatok szerelmeseit augusztus 14-ig egy kiállítás várja az Árkádban, ahol lehetőség van kisvonatozásra és szimulátoros mozdonyvezetésre, de ezek mellett is több érdekes kiállítási tárgyat tekinthetnek meg az érdeklődők a pécsi vasút évszázados történetéből.

 • Aha

  Majdán J. úr mindenhol ott van ahol valamilyen hasznot remél – lehet hogy a vasútnál fog a legközelebb dolgozni

 • Zuzó

  Lemondás?? Majd ha lelövik őket.

 • azta

  Pécs fejlődése a vasúttal indult el- és itt meg is rekedt!

 • kíváncsi

  vagyok, hogy a Páva úr honnan , mitől lett ilyen okos? Eddig nem tudta, hogy ****ból nem lehet várat építeni? Ők még ezt sem próbálták meg. Közöm nincs hozzá, de már korábban írtam, hogy nekem lett volna annyi vér a pucámban, hogy lemondok az összes törvényesen választott képviselővel együtt. Ha nem tudok eleget tenni a a kötelezettségeimnek lelépek. DE ŐK?????? Én szégyenlem magam az összes helyett.