Pécs felajánlja segítségét a kormánynak

A pécsi önkormányzat felajánlja segítségét a kormánynak a migránsválság kezelésében mind az egészségügyi ellátás, mind a közösségi közlekedés vagy szociális szolgáltatások tekintetében. 

hirdetés

A pécsi közgyűlésen Decsi István, a Fidesz frakcióvezetője elmondta, azt kell kérni a kormánytól, hogy biztosítsa a pécsiek nyugalmát, az ország védelmét. A kialakult határzárral sikerült a magyar-szerb határnál kezelni a helyzetet, de átkerült a baranyai szakaszra a probléma. Pécs sem kerülheti el, hogy tétlen maradjon, sőt, kötelessége felajánlania segítségét a kormányzatnak Magyarország érdekében.

A közgyűlési előterjesztés szerint Pécsen rendelkezésre áll a szakértelem, a humán erőforrás, a technikai eszközök tára krízishelyzetek kezelésére. Ezért kívánatos, hogy az önkormányzat ezeket a lehetőségeket a migránsválság ideje alatt, a déli határvidék védelme érdekében is a kormány rendelkezésére bocsássa.

A haza érdeke azt diktálja, hogy mind a határvédelemmel kapcsolatban, mind az egészségügyi ellátás, mind a közösségi közlekedési vagy szociális szolgáltatások tekintetében rendelkezésre kell állnia Pécsnek a krízis kezelésében – olvasható a dokumentumban.

Gulyás Emil, az MSZP képviselője szerint ők saját székházukban fogadták a menekülteket, adtak cipőt a mezítláb érkezőknek, és saját pénzükből vettek nekik kenyeret. Szerinte inkább menekültekről van szó, nem migránsokról és bevándorlókról. Gulyás egy fővárosi lap eddig meg nem erősített, elsősorban pletykaszinten terjedő információi alapján beszélt arról, hogy diákok beleköptek migránsok pogácsájába, és volt olyan diák, aki kést szorított társához, mondván az menekült. Mondandójából az derült ki, hogy a kormány tehet erről.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt megköszönte a rendőröknek és a civileknek a határon végzett a munkáját, de kiemelte, a kormány mulasztott, mert tudott a problémáról, de nem erősítette meg a határt korábban, ám a helyzetért a nagyhatalmak és az Európai Unió is felelős.

–  A magyarok nem tehetnek erről, és a menekültek sem. Ezért lenne fontos az összefogás. Egyet kell érteni Orbán Viktor miniszterelnökkel abban, hogy valós megoldás akkor lesz, ha a szülőföldjükön tudnak nekik segíteni azért, hogy ne kelljen elindulniuk – mondta a Keresztes. A képviselő azt kérte, hogy előzetesen konzultáljon a kormány Péccsel.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere szerint az elmúlt napokban indult el egy nagyobb hullám, ezért tárgyalják most a kérdést. “Vészhelyzetben vagyunk, nincs idő konzultálni, dönteni kell” – mondta.

Kunszt Márta, a DK képviselője kritizálta a kormányt, de azt kérte, hogy tegyék félre a pártpolitikát.  Kővári János, az ÖPE képviselője szerint amit a DK elnöke csinál, az a józan ésszel is ellenkezik, de annyi biztos, hogy nem segíti elő a kérdés rendezését.

Egyetlen megoldás most határok lezárása, Európa nem bírja el, hogy milliós nagyságrendben érkezzenek ide menekültek – mondta. – Mindenki tudja, hogy a jelentős részük nem menekült, hanem gazdasági bevándorló, és hozzájuk különböző bűnözői csoportok is csatlakoznak.