Pécs Holding: nyereséges az Expo Center

Az előző vezetések által felhalmozott temérdek adóssággal, a gazdasági válság okozta sokk pécsi hatásaival, az Expo Center örökségével is meg kellett küzdenie Barna Bélának, a Pécs Holding 2011-ben kinevezett vezérigazgatójának. Arról faggattuk, mit sikerült eddig elérni, miért tűnik üresnek a belváros, mit lehetne ellene tenni, s mikor juthat pénz fejlesztésekre is?

hirdetés

– Három éve azt mondta, sok mindent meg kell változtatni a Holdingnál. Meddig jutott az átalakításokkal?
– Amikor elvállaltam a feladatot tudtam, hogy nehéz lesz, mert nagy a vállalat adósságállománya, de arra nem számítottam, hogy a versenyszférától teljesen idegen cégstruktúra fogad. Ezt az első évben sikerült átalakítanunk, egy hatékonyabb és kevesebb költséggel működő szervezetté. Ezzel egy időben elkezdtük lefaragni a korábbi vezetés által felelőtlenül felhalmozott óriási, 6,4 milliárdos adósságállományt, ami mára 2 milliárddal csökkent, de még mindig sokat kell törlesztenünk.

barna béla1

– Évi egymilliárd forintot kell törlesztésre költenie a Holdingnak. Mire futja még emellett? 
– Minden területen igyekeztünk apró, de látható javulást elérni ennek ellenére is. A vásártér megújuláson megy keresztül, kisebb területen, de jobb körülményeket fog biztosítani az árusoknak, mivel elindult idén egy közel százmilliós nagyságrendű beruházás. Nagy előrelépés volt az Expo Center esetében például, hogy az utolsó két évben üzemi eredménye már pozitív.

– Sok támadás éri a Holdingot az utóbbi időben a belvárosi üres, vagy kiadó ingatlanok miatt. Mi a terv ezekkel? 
– Ingatlanjaink kihasználtsága 80% fölötti, ami nem változott szignifikánsan a válság ellenére sem. A magánkézben lévő belvárosi ingatlanokról nem tudok nyilatkozni. Mi folyamatosan törekszünk partnereinkkel való együttműködésre: bevásárló napokat tartunk, melyen a bérlőink komoly kedvezményeket nyújtanak, mi pedig ingyenes parkolást biztosítunk a Király Ház mélygarázsában. Felébresztettük és újjáélesztettük a Nick-udvart, ami egy évtizedig volt zárva, ma pedig már programok sokasága van ott. Üres üzleteket adtunk át civileknek kiállításokra, vagy programokra, hogy ezekkel is még több látogatót vonzzunk a Belvárosba. Még több program kell ugyanakkor a városközpontba, és ezeken folyamatosan dolgozunk is.

barna béla3

– Mik a legfontosabb tervek a jövőben?
– Folyamatosan csökken a hitelállományunk, így hamarosan juthat végre forrás fejlesztésekre is, 2014 és 2020 között várhatóan több uniós pályázat is segítségünkre lesz. Eddig nem pályázhattunk uniós forrásokra, miközben a piaci vetélytársaink ezekből a pénzekből építhettek irodaházakat, vásárolhattak, újíthattak fel üzlethelyiségeket országszerte. Most ez megváltozik. Nem titok: szeretnénk szűken vett belvárosi mély- vagy magasgarázst, egy teljesen felújított Széchenyi tér-Nick-tömböt. Idén, illetve jövőre már indulhatnak kisebb-nagyobb fejlesztések, amihez várhatóan a gazdaság felpörgése is hozzájárul.

Hirdetés