Pécs idén is fesztiválváros lesz

Továbbra is a város turisztikai vonzerejének növelése a célja az idén megrendezendő nagy pécsi fesztiváloknak, derült ki Őri László alpolgármester szavaiból. A városvezető szerint az önkormányzat és a ZSÖK az idei esztendőben 200 millió forintot fordít arra, hogy minél színvonalasabb rendezvényekkel csábítsa Pécsre a turistákat, de kiemelt figyelmet szánnak a pécsiek számára még a legnépesebb városrészekben is.

hirdetés
Uránia Mozi

Az idei évben megrendezendő nagy pécsi fesztiválokról szóló csütörtöki sajtótájékoztatón Őri László alpolgármester emlékeztetett arra, hogy a városvezetés célja már évek óta Pécs újrapozicionálása, hiszen a helyi gazdaság fejlesztésének egyik fontos eleme a turizmus, a turisztikai vonzerő erősítése.

fesztiválok sajtótájékoztató, hl01
Őri László szerint tovább kell növelni a város turisztikai vonzerejét

Az EKF óta eltelt időszak tanulságait levonva továbbra is az a szándék, hogy az infrastrukturális beruházások mellett – mint például a tüskésréti szabadidőpark, az 1,8 milliárd forintból megépült új állatkert vagy a Misina tető és a tv-torony félmilliárdos fejlesztése – a már meglévő kulturális intézményrendszer is mind nagyobb élettel teljen meg. Ehhez nagy segítséget jelent a Modern Városok Programban Pécsnek biztosított idei 1,8 milliárd forintos kormányzati támogatás. Kiemelte: ezzel együtt nem lenne olyan színes a pécsi fesztiválszezon, ha nincs az a Pécsnek ítélt további 110 millió forintos támogatás, amit Hoppál Péter államtitkár, pécsi országgyűlési képviselő közbenjárásával kapott meg a megyeszékhely.

– Pécs kulturális centrummá vált, idén közel 2 milliárd forintot tudunk fordítani a kulturális infrastruktúra működtetésére, fenntartására, amelyhez azonban elengedhetetlen, hogy színvonalas programokat és fesztiválokat tudjunk megrendezni. Ennek érdekében erősítjük a város turisztikai vonzerejét, hogy minél többen jöjjenek Pécsre és minél több időt töltsenek el nálunk. Ugyanilyen fontos azonban, hogy a családokat szólítsuk meg, s minél több pécsihez jussunk el. Ezért célunk, hogy minél pezsgőbb legyen a belváros. Erre szolgálnak az idei nagy fesztiválok. Ugyanilyen jelentőségű, hogy a külső városrészekben élőkre is nagyobb figyelmet fordítunk, így Kertvárosban, Uránvárosban és a keleti városrészben is lesznek jó rendezvények – hangsúlyozta Őri László.

Vincze Balázs, a ZSÖK ügyvezető igazgatója szintén a minőségi szórakozás fontosságát emelte ki. Mint mondta, „Pécs a minőség városa” is, ezért a Zsolnay Fényfesztivál idén is a pécsiség érzetének erősítését szolgálja, de a többi programsorozat is egyfajta „pluszhangulat” megteremtését célozza.

Ami pedig a konkrét programokat illeti, idén 200 millió forint áll rendelkezésre tucatnyi különleges és érdekes fesztivál és rendezvény megrendezésére. A sorban először a Bor, Mámor, Pécs fesztivál várja az érdeklődőket május 4–7. között. A gasztronómiai hagyományokra építő rendezvényen mások mellett látványfőzést tart Wossala Rozina, az egyre népszerűbb Extrém Grill Bajnokság ételkölteményeit pedig a Konyhafőnök című műsor győztes csapata zsűrizi.

A Zsolnay Pikniken május 19–21. között sztárfellépők koncertjein kívül gyermek- és családi programokat kínálnak a szervezők. Ezek ingyenesek, csak a két kiemelt szereplő, a Budapest Bár és a Budapest Klezmer Band koncertjéért kell majd belépőt fizetni.

ZsolnayPiknik01
A Zsolnay Piknik is népszerű a látogatók körében

A Sétatér Fesztivált június 9. és 18. között rendezik meg, három színpadról szól majd a zene, mások mellett Pély Barna és Tompos Kátya fellépésével.

A legnagyobb durranásnak minden bizonnyal a Zsolnay Fényfesztivál bizonyul majd, hiszen a tavaly első alkalommal tető alá hozott programkavalkádon több mint 50 ezren vettek részt. A szervezők idén is legalább ennyi érdeklődőre számítanak június 30. és július 2. között. Esténként fényárba borul a belváros, tízezer négyzetméternyi felületet festenek be, a megnyitón pedig a pécsieket is bevonják a fényfelvonulásba.

A Szamárfül Fesztivál augusztus 18–20. között ismét a gyerekek szórakoztatására fókuszál, a Zsolnay-negyed a hétvégére óriási játszóházzá alakul. Nem marad el országalapítónk ünnepe, a Magyarok Kenyere programon ezúttal is részt vesz majd Böjte Csaba ferences rendi szerzetes.

pécsi napok, hl02
A pécsiek imádják a Pécsi Napok rendezvényeit

A már ismerős Pécsi Napok rendezvénysorozat pedig ezúttal szeptember 14–24. között kínál sokféle programot a szórakozni vágyók számára. Az év végén ezúttal is részt vehetünk a Pécsi Advenit Kézműves- és Mesevásáron, valamint a szilveszteri mulatságon.

Mindezeken túl természetesen a Kodály Központ sem marad ki a kavalkádból, április 28-án a világhírű King’s Singers énekegyüttes ad koncertet, szeptemberben pedig Müller Péter Sziámi új csapata emlékezik meg a nemrég elhunyt Leonard Cohen életművére.