Pécs innovációs központtá válhat

A Tudás-Park projekt a pécsi önkormányzat és a pécsi szervezetek egyik legnagyobb összefogásának eredménye, melynek köszönhetően a városi kutatások, fejlesztések, és innovációk sokkal koordináltabbak, áttekinthetőbbek, és nem utolsó sorban sikeresebbek is lehetnek, ami Pécs gazdasági fellendülésében elengedhetetlen szerepet játszhat.

hirdetés

A Pécsi Tudományegyetem, a Pécsi-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. által összehozott Tudás-Park projekt.

A városvezető aláírja az együttműködési szerződést
A városvezető aláírja az együttműködési szerződést

A Pécs gazdasági életének jövőjét is meghatározó rendezvényen a Pécsi-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, Pécs és Baranya önkormányzata, a Pécsi Szakképzési Centrum, a Baranya Megyei Kormányhivatal és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Pécsi Tankerületének képviselői aláírták azt az együttműködési megállapodást, melynek célja a szakképzés, a pályaválasztás és a pályaorientáció közös koordinációja, valamint mindennek a megyei szintű továbbfejlesztése.

Mindemellett az eseményen sor került egy másik fontos együttműködés megkötésére is, mely a Pécsi Tudományegyetem és 25 pécsi cég között jött létre. Ennek a megállapodásának pedig a célja nem más, mint hogy a jövőben a felsőoktatási kutatási és képzési szolgáltatások hatékonyabban, és erősebben illeszkedhessenek a gazdaságpolitikai és vállalati termeléshez, valamint a termékfejlesztési célokhoz.

A szerződések megkötésének alkalmából Páva Zsolt, Pécs polgármestere lapunknak elmondta, hogy a városba érkező minden befektető számára fontos a képzett humán erőforrás megléte, Pécs pedig ebben a tekintetben versenyelőnyben van a régió más városaival szemben, hiszen a városi összefogásként megálmodott Tudás-Park együttműködése is bizonyítja, hogy Pécs a szakképzés erősítése és a pályaválasztás fontosságának kiemelése mellett nagy figyelmet fordít a kutatási-fejlesztési projektekre is.

A város pedig mindennek kitűnő alapot biztosít, ugyanis Pécs alap és középfokú oktatási intézményrendszere országosan is példaértékű, mely remekül egészíti ki a Pécsi Tudományegyetemen folyó progresszív munkát. A befektetők számára pedig a sikeres oktatási rendszer láttán egyértelművé válhat, hogy Pécs szinte azonnal elérhető munkaerőt tud számukra biztosítani, majdhogynem minden szakterületen.

Befektetőket hoznak a városba
Befektetőket hoznak a városba

Annak pedig – folytatta a városvezető – hogy a helyi, egyetemi és városi kutatások és fejlesztések Pécset Közép-Európa legdinamikusabban fejlődő városává tették, vannak kézzelfogható bizonyítékai is. Ilyen például a városból induló 3D-s kutatás, az Európában is népszerű orvosi és mérnöki innovációja, a Nosiboo. Arról nem is beszélve, hogy Pécs olyan országosan és nemzetközileg is jegyzett befektetőkkel rendelkezik már, mint a Harman, az IT Services, az Unisys és a Jabil.

A városi összefogás további célja pedig az, hogy a meglévő fejlesztési-kutatási- és innovációs infrastruktúrát a befektetői és gazdasági igények mentén építse tovább, hisz Pécs csak így válhat Közép-Európa egyik legjelentősebb innovációs bázisává.

Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója előadásában azonban elmondta, hogy új szempontú, új struktúrájú, külföldi befektetésekre ösztönző megoldásokra van szükség ahhoz, hogy Pécs gazdasága igazán fellendüljön. Épp ezért alkották meg egy olyan honlapot, mely egységesen, átláthatóan foglalja össze a befektetők számára Pécs erősségeit.

Hirdetés