Pécs is tisztelgett a pápák előtt

Pécs is csatlakozott a vatikáni eseményekhez. A két pápa szentté avatása alkalmából Pogányban hőlégballon emelkedett a magasba.

Vasárnap délelőtt tíz órakor kezdődött meg XXIII. János és II. János Pál pápa szentté avatási rítusa. Ebből az alkalomból a Pécshez közeli pogányi reptérről egy hőlégballon emelkedett a magasba. A szeles időjárás miatt azonban a tervezett időponthoz képest később került sor a szimbolikus eseményre.

hirdetés

A megemlékezés kezdeményezője Notheisz Antal, aki 1991-ben a pápai látogatáskor részt vett az ünnepi szentmise helyszínének kialakításában. A repülésen vele tartott Oszoli Dénes, az egykori oltárépítmény tervezője is.

– 1991-ben hosszas előkészület előzte meg a pápai látogatást és szentmisét. A misehelyszínt külön kellett kialakítani. Nagy szabadságot kaptunk, mi tervezők, hiszen olyan oltárt tervezhettünk, amit mi szerettünk volna. Ennek alapján az oltár egy felnyíló kagylóformát szimbolizált – mondta Oszoli Dénes, aki szintén részt vett a pogányi megemlékezésen.

pápa új pecs

Az eredetileg tervezett két hőlégballon helyett a szeles időjárás miatt csak egy emelkedett a magasba, oldalán egy zászlóval, amire II. János Pál pápa nevét írták.

A római szertartáson a zarándokok mellett 150 bíboros, 1500 püspök és a világ minden tájáról érkezett 6000 pap vett részt, két tucat államfő, illetve uralkodó, tíz kormányfő és számos miniszter, összesen 93 ország delegációjának jelenlétében. A magyar delegációt Áder János köztársasági elnök vezeti, a küldöttségben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviseli a kormányt. Orbán Viktor miniszterelnök magánemberként zarándokolt Rómába.

 • pippo

  “Széthullott családok, abortusz, AIDS, szexuális visszaélések, a házasság intézményének újradefiniálása – a világ mély szexuális krízisben van. Merre lehet a kiút?
  Ezekre a sajátosan korszakos kérdésekre ad választ II. János Pál pápa egyedülálló művében, a Test teológiájában. A jézusi tanításból kiindulva II. János Pál a szexről és a testről szóló reflexióiban a modern világ krízisének gyökereihez vezet bennünket és felrajzolja az utat, amely az igazi szexuális felszabaduláshoz vezet. Mindazonáltal a pápa megfogalmazásainak filozofikus, rendkívül igényes nyelvezete, sokszor riasztóan hat az átlag olvasóra.”

  Olvass tovább: http://www.testteo.hu/products/a-test-teologiaja-kezdoknek-bevezetes-ii-janos-pal-szexualis-forradalmaba/

 • Kritikus

  Porcicának kicsit az agya is poros. Cáfoló pedig kicsit figyeljen az írásra mert a hibák nem elütések. Messze vannak egymástól az ékezet és betü elírások.

 • Cáfoló

  Vond vissza II. János Pál pápára (aki mellesleg már Szent) a kijelentésedet. Másodszór nagy dolgokat vitt véghez, a kondom használatáról meg annyit, hogy a Kat. Egyház azt mongja, hogy ,,ne feküdj le fűvel-fával”. Ha egy nővel tiszta kapcsolatban élsz (csak ő van neked és csak te vagy neki) akkor nem lenne ilyen sok AIDS eset. Jó lenne a dolgoknak kicsit utána nézni.

 • porcica

  Elfelejtették ráírni a ballonokra nagy betűkkel, hogy “II. János Pál gyilkos”. A Vatikán kondom-ellenessége ugyanis a fejlődő országokban az AIDS terjedésének az elsődleges oka. Nyilván a felebaráti szeretet jegyében.