Pécs: jut hely minden bölcsisnek

Kétezerrel nő a bölcsődei helyek száma országosan 2013 végéig. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt két évben kialakított férőhelyeket is beleszámítva 3500-zal több bölcsődés kaphat helyet ezekben az intézményekben. Pécsett azonban bővítésre most nincs szükség, már korábban rendeződtek a férőhely-problémák.

hirdetés

A kormány azért döntött a bővítés mellett, mert tavalyelőtt és tavaly a jelentkezők közül több ezer gyereket nem tudtak felvenni az intézményekbe. A minisztérium szándéka szerint a munkába visszatérő anyákat segítenék az új férőhelyekkel.

Lajtainé szerint van elég hely

Az ország több intézményébe elvileg mindenkit felvesznek, gyakorlatilag azonban csak a környéken lakó gyerekeknek van esélyük bekerülni. Sok szülő ezért trükközésre kényszerült, és családtaghoz vagy baráthoz bejelentkezik a gyerekével együtt, hogy így jusson előnyhöz a felvételi döntéskor. Mivel a legtöbb helyen jelentkezési sorrendben veszik fel a gyerekeket, ezért sokan már januárban szóltak a bölcsődékben, hogy oda szeretnék járatni gyermeküket.

Pécsen nincs ilyen probléma, így a férőhelyek számát sem emelik egyelőre. Erről a város már korábban gondoskodott. Lajtai Zsoltné bölcsődevezető szerint egy korábbi szabályozásnak köszönhetően Pécsett még két évvel ezelőtt csaknem plusz 100 férőhely jutott a bölcsődéknek.

Az anyuka is elégedett

Váron Petra anyuka is elégedett gyermeke helyével. Azt mondja, nem zsúfolt a bölcsőde, bőven volt hely, amikor ide hozták gyermeküket. Egy gondozóra 3-4 apróság jut – mondja. – Maximálisan meg vagyunk elégedve, szerencsére kevés gyerek van. Egy szülő szempontjából azt gondolom, nagyon megnyugtató, hogy a gondozónők kellő figyelmet tudnak fordítani a kicsikra.