Pécs kapuja újra a régi pompájában

Teljesen megújult és XXI. századivá vált a pécsi vasútállomás fogadóépülete. A mintegy 1,5 milliárd forintból felújított épületben egyebek mellett kormányablak és wifi is szolgálja az utasok kényelmét. A szerdán tartott ünnepélyes átadón Csizi Péter országgyűlési képviselő és Girán János alpolgármester mondott köszöntőt.

hirdetés

máv, vasútállomás, hl16

Elkészült végre a pécsi nagyállomás teljesen felújított fogadóépülete, amelyet a MÁV Zrt. állomásfejlesztési programjának keretében,  1,4 milliárd forintos EU-támogatás révén újítottak fel.

máv, vasútállomás,hl13

A munkálatok során teljesen megújult az állomás utastájékoztatási rendszere, akadálymentesítették az épületeket. Az utasok biztonságára és értékeire kamerarendszer vigyáz. A teljes homlokzat is megújult a műemlékvédelmi követelmények előírásainak megfelelően, de modernizálták a postaszárnyat is, utóbbi ad helyet a kormányablaknak. Megújult az épületgépészeti, a fűtési, a víz- és csatornarendszer és az elektromos hálózat is, de korszerű tűzvédelmi rendszer is védi az üzembiztonságot.

máv, vasútállomás, hl18

Girán János alpolgármester az ünnepélyes átadón azt mondta, hogy ajándékként tekintek erre a megújult, egykori pompáját visszanyerő épületre. A pécsieknek és az ide látogatóknak nincs más dolguk, mint élvezni az állomás minden szépségét, kényelmét és előnyét.

máv, vasútállomás,hl 01

A politikus hozzátette: új fejlesztési ciklus elején vagyunk, amihez nagy segítséget nyújt a Pécs2020 program, amely a helyi gazdaság fejlesztése érdekében állt össze, amelynek meghatározó része a turizmus fejlesztése.

máv, vasútállomás, hl 05

– A korszerűsített állomásépület nagyban hozzájárul ehhez, hiszen gyakorlatilag Pécs kapujaként működik. A turisták ezt látják meg először, s búcsúpillantásuk is erre az épületre esik, így nem mindegy, hogy milyen benyomást szereznek a városról.

máv, vasútállomás, hl07

Csizi Péter országgyűlési képviselő szintén a benyomás fontosságát, valamint az épületnek a város múltjában betöltött kiemelkedő szerepét hangsúlyozta.

máv, vasútállomás,hl 06

– Már 2008-ban, ellenzéki képviselőkként is fontosnak tartottuk, hogy ha már Európa Kulturális Fővárosa leszünk, akkor ne csak a belvárost újítsuk fel, ne csak új kulturális intézményeket hozzunk létre, hanem a vasútállomás is ugyanolyan színvonalon és pompával köszöntse az ide látogató turistákat, mint ahogy köszönti azt Pécs belvárosa.

Mint hozzátette, sajnos akkor nem sikerült elérni ezt, de nem adták fel, s Nagy Csaba képviselőtársával számos fórumon sürgette a pályaudvar épületének felújítását, ami két évvel ezelőtt végül elérte célját.

– Az épületből indultak a Zsolnay-porcelánok a világ különböző pontjaira, hogy népszerűsítsék a gyárat, a várost. Ez az az épület, ahonnan még a bőrgyár s és sörgyár irányába is ágaztak olyan vágányok, amelyeken innen szállították az termékeket az ország és a világ tájaira. Ez az állomás az egykori sikeres Pécs méltó emlékhelye, a mostani felújítással remélhetőleg ismét a sikerek felé tartunk – mondta.

hirdetés

Hirdetés