100 milliós kerettel nyílt meg három pályázat, amelyek célja, hogy olyan fejlesztések indulhassanak el, amik segítenek abban, hogy Pécs fenntartható, élhető város legyen. Az elmúlt időben számos önkormányzati beruházás zajlott le, most az a cél, hogy a pécsi polgárokat is bevonhassák ebbe a feladatba.

Pécsett már hosszabb ideje erős a törekvés arra, hogy a klímaváltozás okozta kihívásokra a város választ adjon, és Pécs a jövőben is egy fenntartható, élhető város legyen. Kővári János, az Európa Zöld Fővárosa pályázat biztosa emlékeztetett rá, már 2011-ben elkészült az Ökováros-Ökorégió program, 2014-ben pedig a fenntartható város koncepciója. A májusi közgyűlésen pedig, amikor egyértelművé vált, hogy a város költségvetése egyensúlyban van, döntöttek egy 100 milliós pályázati keretről, amely nem hitelből, mint a korábbi városvezetések idején, hanem a város saját forrásából biztosít lehetőséget újabb, közösségi, lakossági zöldfejlesztésekre.

hirdetés

Kővári János, az ÖPE képviselője felhívta rá a figyelmet: korábban is komoly fejlesztések folytak e téren: mintegy 5 milliárd értékben zajlottak olyan intézménykorszerűsítések, amelyek az energiamegtakarítást szolgálják, már működik az e-közbringarendszer, épültek és épülnek bicikliutak, hamarosan megérkezhetnek az elektromos buszok, és a példák még sorolhatóak.

Kővári János ismertette a pályázati lehetőségeket

– Ezek fontos tételek, de önmagában ez mégis kevés lenne, szükséges a pécsi polgárok, közösségek bevonása ebbe a jelentős feladatba – emelte ki az Európa Zöld Fővárosa pályázat biztosa.

A most meghirdetett pályázatok éppen ezt a cél szolgálják: egy 20 milliós keret áll rendelkezésre óvodák, iskolák részére, hogy a zöld óvoda, öko-iskola program mentén további fejlesztéseket valósíthassanak meg. Egy másik kört érint az az 50 milliós pályázat, amelyre társasházak, döntően panelek nyújthatnak be igényt: az iparosított technológiával készült lakóépületek közösségi tereinek (például közös helyiségek, lift, lépcsőház) energiatakarékos felújítására van mód. Az elnyerhető összeg lakásonként 50 ezer forint, azaz például egy 40 lakásos épület 2 millió forintot is kaphat.

A társasházak is pályázhatnak

A pályázók a hozzájárulást a teljes költség 50 százalékára igényelhetik. Kővári János kiemelte, folyamatosan egyeztettek a társasházakkal, így épp az ő kérésükre módosult a pályázati benyújtási határidő is. Mivel sok társasház nem tudta volna összehívni a szükséges lakógyűléseket, így szeptember 30-a után október 31-éig is be lehet nyújtani az igényeket.

A harmadik pályázati kör a civil szervezeteket, egyesületeket, jogi személyiségeket célozza meg, akik maguk is tennének a környékük zöldítéséért. A 30 milliós keretből eszközvásárlásra, de akár köztéri bútorok beszerzésére is mód nyílik. Feltétel ugyanakkor, hogy a nyertes az általa választott területet legalább 2 évig gondozza.

Kővári János hangsúlyozta, ahhoz, hogy a pályázatok megjelenhessenek, sok ember munkájára volt szükség, külön is kiemelte a városháza, a Biokom, az Ökováros szakembereit, illetve Varga Pétert, az ÖPE témaszakértőjét. Mint elmondta, az érdeklődőknek augusztus 21-én 10 és 11 órától fórumot is tartanak a városháza nagytermében, elsőként a panelpályázat, majd a közösségi zöldesítés témakörében – lehet, hogy sokakat mindkét téma érint. (A pályázati felhívások a város honlapján is olvashatóak, letölthetőek.)

– Nagyon fontos ez a három pályázat, hiszen ezzel is bevonhatjuk a pécsieket abba a programba, amelynek célja, hogy Pécs Európa Zöld Fővárosa lehessen – mondta Kővári János. – Ez nem csak a cím elnyerését jelenti: mindannyiunk jövője miatt létkérdés, hogy Pécs egy fenntartható, élhető város legyen, ezért is éljünk azokkal a lehetőségekkel, amelyek most kínálkoznak.

Hirdetés