Európai gyártóközpont lehet Pécs

Még nem tudni, mikor, hány fővel indulhat el a keverőpultok építése Pécsen a Harmannál

Többek között felsőfokú végzettségű szakemberek képzésével, a helyi adók csökkentésével is segítené Pécs a városba érkező Harman további fejlesztéseit. Páva Zsolt polgármester biztos benne, hogy a most bejelentett 420 főnél jóval több ember dolgozhat majd Pécsen a jövőben az amerikai audiotechnikai multinak. Hozzátette: Pécs jelenleg is több, hasonló nagyságú céggel tárgyal, hogy azok a városban hozzanak létre termelőüzemeket.

hirdetés

Mint arról csütörtökön beszámoltunk, júliusban nyit gyárat a korábban Pécsen termelő Elcoteq Szilva utcai bázisán az amerikai audiotechnikai eszközöket előállító amerikai Harman. Péntek reggel Páva Zsolt sajtótájékoztatót tartott, amelyen eddig nem ismert részletek is kiderültek.

A polgármester közölte: Pécs több módon is segíti az összesen 750 millió forintos támogatásban részesülő amerikai céget. A város 150 millió forintos támogatást nyújt a Harmannak, de némi helyi adókedvezményt is kapnak.

Év végéig dolgozhat a 420 ember a pécsi gyárban - Fotó: szekesfehervar.hu
420 emberrel indít a gyár, de több ezer lehet a vége – Fotó: szekesfehervar.hu

Páva Zsolt elmondta: az Elcoteq korábbi dolgozói jó alapot jelentenek az amerikaiaknak, de szükséges a képzési rendszer átalakítása, hogy a vállalat tovább terjeszkedhessen a városban. Ehhez, mondta, együttműködnek az egyetemmel, az oktatási rendszer más szereplőivel, hogy minél több megfelelően képzett szakember legyen Pécsett.

A polgármester úgy fogalmazott, a Harman részéről nem hivatalos úton jelezték neki: ha minden feltétel adott lesz, az Európa négy-öt helyszínén működő gyártást Pécsen összpontosítanák. – Van remény arra, hogy a bejelentett munkahelyek gyarapodjanak – mondta Páva.

A polgármester kérdésünkre elmondta: a Harman pécsi megjelenése annyiban érinti a szintén a Szilva utcában termelő Flextronicsot, hogy utóbbi cégnek igyekeznek új egységet biztosítani. Bizonyos ideig a két cég társbérletben használja a Szilva utcai bázist. Tehát nem arról van szó, hogy a Flextronics felhagy pécsi termelésével és kivonul.

A városvezető kitért arra is, hogy a pécsi gyár elindulása helyi beszállítóknak is kínál majd munkalehetőséget, de hogy mennyit, az majd később derül ki.

[box title=”Pécsre jöhet Bell” box_color=”#242f93″]Páva Zsolt a csütörtöki sajtótájékoztató után négyszemközt is beszélt az Egyesült Államok magyarországi nagykövetével. A polgármester Pécsre hívta Colleen Bellt, ő pedig el is fogadta szóban az invitálást, azaz a közeljövőben a városba látogathat a diplomata.[/box]