Pécs: már van zajtérképünk is

Zajtérképet készítettek Pécsett, kiderül, a város mely területei a leghangosabbak. A jövőben komolyan számítanak majd a decibelek. A cél:  csendesebb Pécs. 

hirdetés

– Uniós előírás, hogy a 100 ezer főnél nagyobb lélekszámú városoknak zajtérképpel és ehhez kapcsolódóan a jövőt meghatározó intézkedési tervvel kell rendelkezniük. Pécsnek szerencsére sikerült több mint hatvanmillió forintot nyernie arra, hogy felmérjük a zajszintet. Jelenleg a projekt félidejénél tartunk, a majdani beruházásokat, intézkedéseket tartalmazó tervet jelenleg is készítik a szakemberek – mondja Nagy Csaba alpolgármester.

A zajterkep.pecs.hu-n már elérhető az a térkép, amely részletekbe menően megmutatja, hogy Pécs mely területei számítanak ma zajosnak és csendesnek. A jövőben ez a térkép lesz az alapja a városfejlesztési irányoknak.

Túl sok a zaj?

– Tisztán látjuk, hol lesz szükség a zöld felületek növelésére, hol, milyen feltétekkel engedünk beruházásokat indítani, hol kell forgalomtechnikai megoldásokkal csökkentenünk a forgalmat. Előírhatjuk például, hogy egy zajos környéken tervezett létesítményt csak bizonyos számú fa, zajvédő sövénysor, vagy éppen mélygarázs felépítése mellett engedélyezünk csak – magyarázza az alpolgármester.

Nagy Csaba azt mondta, a zaj- és a környezetszennyezési térképeknek köszönhetően Pécs nagyobb eséllyel indulhat majd azokon az úniós pályázatokon, amelyek éppen ezen ártalmak negatív hatásait igyekeznek megoldani.

Az elkészült térkép sok mindenre jó – állítólag, egyebek mellett, hogy a pécsiek ennek segítségével kiválaszthajták – vagy éppen beárazhatják – lakásukat, illetve ez alapján választhatnak albérletet, netán családi házat.

 

[frame]Kertváros: békés csend van

A zajtérkép szerint – nem igazán váratlanul – a főutak környéke a leghangosabb Pécsen, de meglepő módon nemcsak a mecsekoldali területek halkak, és nemcsak a történelmi belvárosban honol csend, hanem Kertvárosban is. Andalítóan csendesek a női nevű utcák, az ANK térsége, Uránvárosban pedig a Páfrány utca környéke.[/frame]