Pécs megállapodott a Zsolnay-családdal

A Zsolnay-család által létrehozott értékek megőrzése mindig kiemelten fontos célja volt Pécsnek. Most a város megállapodást is kötött a leszármazottakkal.

hirdetés

A család három tagja, Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia, Mattyasovszky-Zsolnay-Brückler László és a Pécsen élő dr. Mattyasovszky-Zsolnay Viktor azért vette fel a kapcsolatot az önkormányzattal, hogy a Pécs és a család tagjainak közös törekvéseit írásban is rögzítsék.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere szerint mindeddig nem volt megállapodás a család és a város között. Az együttműködés rögzíti a Zsolnay név használatát, a megállapodás alapján a már működő, de nem aktív Zsolnay Alapítványt is feltámasztják, valamint a Zsolnay-család síremlékeit díszsírhellyé nyilvánítja.

Gulyás Emil, az MSZP képviselője közölte, ő ugyan egyetért az előterjesztéssel, szerinte ugyanakkor felesleges a névhasználatról szóló rész.

A megállapodás keretében a családtagok az őket megillető 41. áruosztályú Zsolnay-védjegy használati jogát átadják a ZSÖK, Zsolnay Kulturális Negyed, valamint a „Zsolnay” név alatt korábban szervezett rendezvények tekintetében. Pécs vállalja, hogy a nevet más kulturális, turisztikai, vendéglátóipari vagy egyéb üzleti célokra a családtagok előzetes megkeresése és hozzájárulása nélkül nem használja.

A Zsolnay márkanév presztízsének megerősítésére a Pécsi Városvédő és Városszépítő Egyesület által 1989-ben létrehozott Zsolnay Alapítványnak a jövő évtől kezdve évente támogatást ad Pécs, 2017-ben ez egymillió forint lesz.

Az önkormányzat a temetőben lévő díszsírhelyek gondozását a családtagokkal történő egyeztetés alapján szükség esetén átvállalja.