Pécs nagyon akar tanulni

650 év, szép kor!

Az UNESCO „”Tanuló Város” címének elnyerésére nyújt be pályázatot a pécsi városvezetés az egyetemmel karöltve. Cél, hogy Pécs kulturális életének felpezsdítése után, a köz- és felsőoktatás fejlesztése is kiemelt szerepet kapjon, hiszen a megyeszékhely jövőre ünnepli egyeteme alapításának 650. évfordulóját.

hirdetés

A Pécsi Tudományegyetem kezdeményezésére Pécs pályázatot nyújt be az UNESCO Global Learning City Award – cím elnyerésére, arra, hogy nyilvánítsa Pécset hivatalosan is „Tanuló Várossá”. A kandidáló pályázatot Páva Zsolt polgármester és Bódis József, a PTE rektora szerda reggel a városházán aláírásukkal hitelesítették.

A polgármester szerint a tanulás hagyományos folyamatának megváltozásával lassan az oktatás rendszere is megváltozott az elmúlt évtizedekben – előtérbe került az élethosszig tartó tanulás, előnyt élvez az, aki folyamatosan képezi magát és életpályája, karrierje során több területen is megfordul.

unesco2
Páva szerint Pécs nem csak a kultúra, az oktatás városa is

Ezekhez a változásokhoz a helyi oktatásnak is idomulnia kell, ehhez pedig nagy segítséget nyújtana a Tanuló Város cím elnyerése.

Bódis József megerősítette az elhangzottakat, hozzátéve, szerencsés az időbeli egybeesés, hiszen jövőre, a magyar felsőoktatás megszületésének 650. évfordulóján a Tanuló Város cím elnyerésével új fejezet nyílhat Pécs oktatási történetében.

A rektor szerint akkor működhet jól az oktatás rendszere, ha már a közoktatás jól felkészült hallgatókat ad át, nyitott szemléletmóddal, világlátással, megfelelő kompetenciákkal.

unesco3
Bódis József és Páva Zsolt aláírják a pályázatot

Hozzátette, Pécs azért lehet sikeres, mert az oktatás mellett kulturális, történelmi hagyományaira is támaszkodhat, továbbá a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa cím és a kétszer is megrendezett Europa Cantat szintén jelzés értékű lehet.

A Tanuló Város
A Learning City – Tanuló Város címmel a város oktatása bekerül abba a vérkeringésbe, amit a többi, ezt a címet birtokló városok alkotnak szerte a világon. Az oktatási rendszer óriásit profitálhat ebből a szakmai tapasztalatcserék és új tanulási módszerek elsajátítása során, a nemzetközi konferenciákon megismerhető és itthon is hasznosítható innovatív oktatási folyamatokkal, iskolán belül és kívül is, az élet minden területén.