Pécs ragaszkodik a Csontváry-képekhez

A csütörtöki közgyűlésen a képviselők a közel félszáz napirendi pont megtárgyalása mellett határozatban foglalnak állást arról, hogy továbbra is Pécsen legyen látható a világhírű Csontváry-gyűjtemény.

hirdetés

Nem először hangoztatja a pécsi önkormányzat, hogy álláspontja szerint Pécsen van a legjobb helye a zseniális festőművész, Csontváry Kosztka Tivadar alkotásaiból álló nagyszabású gyűjteménynek. Ezt Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Páva Zsolt polgármester több ízben is megfogalmazta már, s ezt erősíti az a kezdeményezés is, amely a Miniszterelnökség által egy új Csontváry Múzeum helyszínére áprilisban kiírt kreatív ötletpályázat azon indulóinak ajánlott fel segítséget, akik Pécsen képzelték az új kiállítóteret.

A Csontváry-alkotások Pécsen maradása miatt azonban nemcsak a városvezetés emelte fel a hangját. Több alkalommal is sor került olyan pécsiek megmozdulására, akik aggódnak a képek sorsárt, s akik ezért aláírásgyűjtésbe is kezdtek.

Transzparensekkel készültek
A civilek is ragaszkodnak Csontváry műveihez

A pécsi képviselő-testület csütörtöki ülésén dönthet arról, hogy határozatban nyilvánítja ki azon szándékát, hogy a Csontváry-gyűjtemény továbbra is Pécsen legyen látható.

Őri László alpolgármester ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, jól érzékelhető, hogy a pécsiek ragaszkodnak a kiállításhoz.

– A Csontváry-képek ügyek a pécsi közvéleményt is érdekli és foglalkoztatja, ahogy az önkormányzati képviselőket is. Ezért úgy döntöttünk, hogy a pécsiek akaratával megegyezően határozatban nyilvánítjuk ki azon szándékunkat, amely szerint Pécs kulturális küldetésének tekinti a Csontváry-életmű széles körű megismertetését, szellemi közkinccsé tételét az állandó Csontváry-kiállítás fenntartásával, valamint hogy Pécs városa a jövőben is kész végleges otthont adni Csontváry festményeinek – mondta a városvezető.

A politikus ugyanakkor hozzátette, hogy Csontváry-életművét kevesebben ismerik, mint amennyi figyelmet megérdemelne, ezért felkérték Csornay Boldizsárt, a JPM igazgatóját, hogy dolgozzon ki olyan elképzeléseket, módszereket, amelyek segítségével még több látogatót lehetne Pécsre csábítani a gyűjtemény megtekintésére.

Mint ismert, a Csontváry-alkotások egy része a Janus Pannonius Múzeum tulajdonában vannak, míg jó néhány alkotás a Nemzeti Galéria tulajdonát képezik, amelyek egy letéti szerződés keretében láthatók Pécsen.