Pécs régóta egészséges város

November 5. és 7. között Pécsen zajlik az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetségének szimpóziuma. A szervezet 27 éve törekszik arra, hogy minél több város csatlakozzon és ossza meg tapasztalatait az egészségfejlesztéssel kapcsolatban.

hirdetés

Pécs a kezdetek, 1987 óta alapító tagja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Egészséges Városok Hálózatának. Pécsen 1991-től az Egészséges Városért Alapítvány látja el a szervezet koordinációs feladatait, a baranyai megyeszékhely egyúttal a Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetségének adminisztrációs és szakmai központja.

A háromnapos pécsi konferencia központi témája az egészségdiplomácia.

– Ez azt jelenti, hogy egy adott város mennyire tudja belevinni külkapcsolataiba az egészségfejlesztéssel kapcsolatos tevékenységét – legyen ez országon belüli kapcsolat vagy országon kívüli kapcsolat. Azt jelenti, hogy mennyire tudják megosztani egymással a tapasztalataikat, mennyire élveznek prioritást ezek az ügyek egy-egy adott településen – fogalmazott De Blasio Antonio, a magyar szövetség főtitkára a csütörtökön megrendezett sajtótájékoztatón.

egészséges városok, hl01

Páva Zsolt polgármester hangsúlyozta, hogy egyre nagyobb jelentősége az egészségdiplomáciának, hiszen egyre többen tekintik fontos értéknek az egészséget.

– A felmérések szerint az első három között említik Magyarországon az egészséget akkor, hogy ha valaki kívánhatna valamit a jó sorstól. Egyre inkább teret nyer ez az érték a magyar társadalomban, ezért fontos, hogy ennek intézményi, anyagi és szervezeti oldalát a magyar közélet, a magyar állam segítse. A pécsi önkormányzat ebben az értelemben úttörő szerepet tölt be, hiszen az egészséges városok szervezetében Pécs az egyik legrégebbi aktív tag a magyar városok között. Az ezzel járó figyelemfelhívást Pécs eddig jól tudta teljesíteni és képviselni.

A polgármester kiemelte, hogy 2016 júniusában a tervek szerint Pécs rendezheti meg a WHO Európai Egészséges Városok Hálózatának konferenciáját. Az eseményre több mint 300 vendég érkezése prognosztizálható.

– Reményeink szerint valamennyi európai partnervárost vendégül látnánk. Ez 300-350 delegáltat jelent. Erre Pécs felkészült mind infrastrukturálisan, mind szervezési oldalról, hiszen rendeztünk már ilyen nagyságú konferenciákat – mondta Páva Zsolt.

A szervezet közgyűlésén döntés született arról, hogy felveszik a hálózat tagjainak sorába Kaposvárt és Zalaszentgrótot is.