Pécs saját márkái

Pécs söre

Ha bárhol szembe jön velünk egy Sweet Like Pécs feliratú póló, ha valaki épp Szalon sört vagy cirfandlit kortyol, esetleg rápörköl egy barna Szofira, a pécsiek büszkék lehetnek a városukra. Pécsi márkákat gyűjtöttünk össze.

hirdetés

Szalon sör

Pécs söre
Pécs söre

Egy igazi pécsi szereti a Szalon sört. De mitől működik a mai napig ez a jóféle helyi sör? Minden az alapanyagokon múlik. Az 1907 óta védett pécsi márkának számító Szalon minőségéhez a főzéséhez használt mecseki karsztvíz mindenképp hozzájárul, de nem szabad megfeledkezni a kiváló árpamalátáról és az ízvilág kialakításához használt hallertaui komlóról sem. Persze, a sörkedvelők elismerése mellett számít a világ sörszakértőinek dicsérete is, abból pedig akadt elég, hiszen az alkoholos italok és élelmiszerek legnagyobb európai megmérettetésén, a brüsszeli Monde Selection sörversenyen a pécsiek kedvenc söre számos aranyérmet nyert már. A Szalon a Pécsi Sörfőzde söre.

Sopianae

Ha már dohányzunk, toljuk a pécsit
Ha már dohányzunk, toljuk a pécsit

Magyarországon már 12 éve gyártottak füstszűrős cigit, amikor a pécsi dohánygyár 1973-ban bedobta a hazai körökben forradalminak számító, aktív szenet tartalmazó, kreppelt fehérpapírból és acetátszálból készített, emblematikus sávokkal díszített füstszűrős cigijét. Ez volt a pécsi bagó, a Sopianae. A “Szofi” pedig hatalmas sikert aratott, hamar trendcigaretta lett. A Sopianae-család a hazai dohánypiac 1991-re több mint 45%-át hódította meg. Ezután 1992-ben a British American Tobacco megvásárolta a gyárat, és egyből 4 milliárd forintos fejlesztést hajtott végre. Az éves gyártókapacitás 7-ről 14 milliárd darabra nőtt és a frissen behozott nemzetközi márkák bevezetése mellett folyamatosan fejlesztették a Szofit is. Ez a fejlesztés a mai napig tart. Kevesen tudják, hogy a Szofi az egyetlen hazai cigimárka, amely túlélte gyárának külföldi kézbe kerülését.

Pécsi Cirfandli

Csak a Mecsekoldalban érzi jól magát
Csak a Mecsekoldalban érzi jól magát

Ha már volt sör, legyen bor is. A Cirfandli igazi pécsi borspecialitás. A szőlőfajta ugyanis, amiből a nedű készül, a baranyai borvidéken kívül nem is terem máshol az országban. Olyan egyedi termék ez a fűszeres zamatú bor, amely kötődik a pécsi tájhoz, a pécsi gasztronómiához, és persze a (bor)turizmust is fellendíti nemzetközi híre. A Cirfandli szőlő szép múltra tekint vissza, hiszen a Pécsre 1850 körül hozatták be a püspökségről, egyenesen az Osztrák-Magyar Monarchiából. Innen terjedt el város- és országszerte. Az pedig nem is meglepő, hogy ez a törődést és hozzáértést igénylő szőlő a Mecsekoldalban érzi a legjobban magát

Great Minds

A pécsiek uniformisa
A pécsiek uniformisa

Bubreg Balázs és a Great Minds csapatának célja, hogy pécsi bázist teremtsenek a divatnak, képzőművészetnek, az alkotói munkának. Limitált darabszámú pólókat gyártanak, rajtuk őszinte és „pécsiesített” üzenettel, természetesen minőségi kivitelezésben. Balázsék szeretnének megmaradni a garázsgyártás szintjén, ugyanis ezeknek a ruhadaraboknak az esszenciája abban van, hogy egyediek és csak pár darab készül belőlük.

Hibázni ebmeri dolog

Hibázni ebmeri dolog

A Szobát valószínűleg számos pécsi ismeri alternatív közösségi helyként, de most már divatmárkaként is funkcionál. A „HIBÁZNI EBMERI DOLOG” feliratú cuccaikkal egy csapásra ismertek lettek, és ma már több ezer darabot adtak el belőlük. Igazi pécsi márka lett, amit a lányok nem győznek külföldre és belföldre is szétteríteni.

Tipton Vinylize Eyewear

A sztárok is a pécsi szemüvegre esküsznek.
A sztárok is a pécsi szemüvegre esküsznek.

Mindezeken felül akad még egy pécsi márka, ami az elmúlt években nemzetközi népszerűségre tett szert. Ez pedig a Tipton Vinylize Eyewear. Milaskey Tipton Zakariás vinyl lemezből készült szemüvegeit imádja a világ, hiszen már a hollywoodi sztárvilág kedvencei is. Jelenleg nem Pécsett folyik a Tipton szemüvegek teljes gyártása, csak az alkatrészek összeszerelése. Ám az amerikai-magyar Milaskey a közeljövőben tervezi, hogy Pécsre költözteti a cég központját.