Pécs sétáló város lehet

Pénteken a Sétatérre érkezett a múlt héten elindult országos „Séta van!” társadalmi kampány, amelynek kezdeményezője az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége. A szervezet főtitkára, De Blasio Antonio a PécsMa.hu-nak azt mondta, Pécs sétáló város lehet a jövőben, így több, a témához kapcsolódó programot is rendezhetnek a városban.

hirdetés

A kampány pécsi eseményén a szervezők és a sétáló város kezdeményezés helyi szimpatizánsai egy városaik számára kidolgozandó és egy idegenforgalmi attrakcióként megvalósítható koncepció alapjait fogalmazták meg.

Az egészséges járást tanító Járóiskola, a gyermekek számára kidolgozott Gyalogló Suli program, hiánypótló prevenciós mozgásszervi szűrés, az országos gyalogló mozgalom, a Százezer lépés játék, akciók és városok versenye – ezek mind a Séta van! országos kampányának programelemei.

A Hány kilométer van a cipődben? című akció keretében a szervezők elhasznált, széttaposott cipőket várnak a kampány-helyszínekre. A „sok ezer kilométert futott” cipők az őszi budapesti kampányzáró eseményen egy köztéri művészeti akció főszereplői lesznek, tulajdonosaik pedig sorsolásos nyereményjátékban vehetnek részt.

A kampány szervezői azt szeretnék elérni, hogy Magyarországon minél több ember felfedezze a rendszeres sétálásban-gyaloglásban rejlő értékeket. A Séta van!-t a WHO hazai partnerszervezete, az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége és a „Séta van!” Alapítvány indította azzal a céllal, hogy hazánkban első alkalommal szólítsa meg a társadalmat csak pozitív üzeneteket közvetítő, minden tiltó és fenyegető tartalmat elutasító, népegészségügyi jelentőségű prevenciós kampány, amelytől a kezdeményező szakemberek nagyobb hatékonyságot, szélesebb társadalmi bázis felépülését várják.

A friss szemléletet sugalló prevenciós kampányról további részletek és információk a www.setavan.hu oldalon találhatók.

De Blasio Antonio a PécsMa.hu kérdésére hozzátette: a szövetség az év során még több iskolai rendezvényt is támogat, hogy a fiatalokban tudatosítsák a mozgásban gazdag életmód pozitív hatásait.