Pécs soha nem feledi a szovjet terror áldozatait

A pécsi vasúti pályaudvarhoz közel állították fel a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékművét szombaton.

hirdetés

Majdnem három méter magas és egy méter széles, a pécsi Trischler Ferenc által tervezett emlékoszlop, amely női és férfi arcokat emel a magasba. Az emlékmű alapja látványbeton, a dombormű pedig bronzöntvényből készült.

DSC_2099
Elhurcolt nők és férfiak képét emeli magasba az emlékoszlop

– Sok évtized mulasztását pótolva emlékezik Pécs, hiszen eddig a városban nem volt olyan hely, ahol a méltóképpen emlékezni tudtunk volna – mondta beszédében Páva Zsolt. Pécs polgármestere kiemelte: azért a pályaudvar közelében kapott helyet a szobor, mert innen is több ezer embert szállítottak el 1944-ben Auschwitzba, majd később Szovjetunióba.

Páva: már van egy hely, ahol méltóképp lehet emlékezni
Páva Zsolt: már van egy hely a városban, ahol méltóképp lehet emlékezni

– Kimondani is borzalmas, hogy Magyarországról több mint 700 ezer állampolgárt hurcoltak el, semmiztek ki a második világháború után, akik közül 300 ezren sosem tértek haza – hangsúlyozta Hoppál Péter. A kultúráért felelős államtitkár elmondta, egyre kevesebben tudják elmondani személyes emlékeiket, így immár a mi feladatunk, hogy a jövő generációja ne feledje a borzalmakat.

DSC_2075
Tisztelet az áldozatoknak!

– Kevés dokumentum áll rendelkezésünkre erről az időszakról, hiszen azokat, akik haza is tértek, a titkosszolgálat hallgatásra kényszerítette. Emellett 70 év távlatában már kevés szemtanút lehet szóra bírni – tette hozzá Hoppál Péter.

DSC_2038
Hoppál Péter: kimondani is borzalmas, mennyien nem tértek haza

A Gulag-év lezárása alkalmából Pécsett szombat este a Kodály Központban koncertet is tartanak, ahol a Szovjetunióba hurcolt kényszermunkásokra, politikai foglyokra emlékeznek. Az eseményen a Pannon Filharmonikusok zenéje csendül fel.