Pécs szívébe költözött az egyetem egy kis szelete

A PTE InfoPontban egyetemi információkat szerezhetünk, de a város szívében is meg lehet már vásárolni a közkedvelt egyetemi pulóvereket vagy éppen bögréket – Páva Zsolt polgármester, Bódis József, a PTE rektora és Udvardy György megyés püspök adta át kedden az új Széchenyi téri egyetemei egységet. 

hirdetés

A megnyitón Bódis József rektor hangsúlyozta, az egyetem idén alapításának 650. évét ünnepli, ez egyben az egyetem alapítói előtti tisztelgést is jelenti.

20170213-1135-4813-csortos-szabolcs-pte-infopont-atadas
Nemcsak jó, hanem hatékony is a kapcsolat a város és az egyetem között

A rektor közölte, számos konferencia, kulturális esemény fémjelzi majd a jubileumi évet, de műalkotások, könyvek is születnek. Jelzésértékű, hogy az egyetem alapításának napját, szeptember elsejét a kormány idéntől a Magyar Felsőoktatás Napjává nyilvánította.

20170213-1157-4883-csortos-szabolcs-pte-infopont-atadas
Mindenki számára közelebb hozták a PTE-t

Páva Zsolt polgármester szerint az egyetem és a város közti kapcsolat nemcsak jó, de ennél is fontosabb, hogy hatékony, mindkét félnek hasznot hozó. Jól mutatja ezt a PTE InfoPont helyszíne is, hiszen az a Pécs Pontban, azaz a Városháza épületében található. Hozzátette: a megnyíló egység nemcsak a turistákat, hanem a pécsieket is várja, az ajándékok által ők is be tudják mutatni a várost távolabb élő ismerőseiknek.

20170213-1214-4943-csortos-szabolcs-pte-infopont-atadas
A PécsPontban nyílt meg az egyetemi InfoPont

Udvardy György megyés püspök arra hívta fel a figyelmet: amint egy falu számára az iskola, egy kisváros számára a gimnázium, addig Pécs és a régió számára az egyetem meghatározó jelentőségű, hiszen kultúrát teremt. A püspök meglátása szerint idén nemcsak az egyetem alapítását, hanem a töretlen újrakezdést is ünnepelhetjük. Mint mondta, a mostani ajándékpont megnyitása azt is jelzi, hogy a 650. évet nemcsak egyes emberek, vezetők ünnepelhetik, hanem mindenki.

20170213-1214-4947-csortos-szabolcs-pte-infopont-atadas
Egyetemi ajándékokat is vásárolhatunk
Nemzetközi rektortalálkozó, Placido Domingo
Ahogy az köztudott, az egyetemalapítás jubileumi évében, azaz idén rengeteg program lesz Pécsett. Itt rendezik a Magna Charta Observatory nemzetközi rektori találkozót, itt lesz a Magyarok II. Kulturális Világtalálkozója és a Nemzeti Agykutatási Program zárókonferenciája is. Szeptemberben avatják fel az egyetemalapító Vilmos püspök és Nagy Lajos király szobrát, de születik ünnepi oratórium és színdarab is. Emellett Placido Domingo világhírű operaénekes, a PTE díszdoktora már korábban bejelentette, maga is aktív szereplője kíván lenni a jubileumi évnek.